VVD


25-11-2008

VVD wil Work First verplichten

De VVD-fractie is het beu dat bijna twee miljard euro per jaar in re-integratietrajecten wordt gestoken, terwijl dit nauwelijks ergens toe leidt.

"De beste re-integratie naar de arbeidsmarkt is aan de slag zijn", aldus woordvoeder Atzo Nicolaï. Volgens de VVD moet het huidige re-integratiesysteem totaal over de kop en plaatsmaken voor een effectiever model waarbij de nadruk op werk ligt.

Nicolaï: "Mensen moeten eerst naar het uitzendbureau voordat ze een uitkering aanvragen. Alles moet in het werk worden gesteld om de bestaande vacatures op te vullen. Wanneer dit niet lukt, moeten mensen tijdelijk - met behoud van uitkering voor een loon dat onder het minimumloon ligt - kunnen worden aangeboden aan bedrijven. Dit werkt drempelverlagend voor bedrijven en mensen kunnen zo instromen naar een reguliere baan. Als ook dat niet lukt, moeten gemeenten algemeen geaccepteerde arbeid aanbieden in het kader van Work First. Een wetswijziging is nodig om gemeenten te verplichten werk aan te bieden en zo Work First landelijk te kunnen invoeren. Wanneer mensen het aangeboden werk weigeren, omdat ze het niet vinden passen binnen hun re-integratietraject, zullen ze zelf moeten aantonen waarom niet. De bewijslast ligt dan dus niet langer bij de gemeenten." Het gaat de VVD erom dat mensen in een arbeidsritme blijven en niet in een sociaal isolement geraken. Een tegenprestatie voor het ontvangen van bijstand voor hen die kunnen werken is daarnaast heel reëel.

Dit voorstel helpt mensen niet alleen echt aan de slag, maar levert ook nog eens een besparing van anderhalf miljard euro op. Dit geld wil de VVD aanwenden voor lastenverlichting van burgers en bedrijven.

25 november 2008

Atzo Nicolaï: a.nicolai@tweedekamer.nl