ABVAKABO FNV

IJsselmeerziekenhuizen vragen surseance van betaling aan

ABVAKABO FNV is boos en teleurgesteld dat de IJsselmeerziekenhuizen niet tot een akkoord zijn gekomen met verzekeraar Achmea, ING, schuldeisers en College Sanering Zorginstellingen (onderdeel van het ministerie van VWS) over een betalingsregeling voor de oude schulden. De IJsselmeerziekenhuizen rest nu niets anders dan surseance van betaling aan te vragen. Dat maakte interim-manager Norbert Hoefsmid vanmiddag bekend. Hij voegde toe dat hij nog steeds hoopt dat surseance kan worden afgewend. De bond vreest echter voor de toekomst van de 1.200 medewerkers van het ziekenhuis. Als er binnen surseance niet alsnog een regeling kan worden getroffen, volgt onafwendbaar faillissement.

Gisteren namen de Raden van Bestuur en Toezicht een beslissing over de twee overgebleven overnamekandidaten: ziekenhuis St. Jansdal en de MC Groep Loek Winter. De IJsselmeerziekenhuizen hebben gekozen voor de MC Groep Loek Winter. Echter, deze kan de oude schuld, die is ontstaan door fouten uit het verleden, niet overnemen. De schuld bedraagt twintig miljoen euro. Bovendien is eenzelfde bedrag nodig voor nieuwe investeringen. Het is de IJsselmeerziekenhuizen niet gelukt een regeling te treffen met de betrokken partijen.

Wim van der Hoorn, Bestuurder Zorg van ABVAKABO FNV, vindt de ontwikkeling onbegrijpelijk: "Surseance zou geen middel mogen zijn om de partijen onder druk te zetten, want de risico's zijn te groot. Achmea, als betaler van de zorgrekeningen en vertegenwoordiger van de cliënten, en minister Klink, die zichzelf `systeemverantwoordelijke' noemt, moeten de knoop doorhakken en met de miljoenen over de brug komen. Anders gaan de IJsselmeerziekenhuizen alsnog failliet. En dat is rampzalig voor de werkgelegenheid van 1.200 werknemers. Deze stap is niet uit te leggen en dus ook niet te accepteren. We zullen direct contact opnemen met de aangestelde curator om alsnog binnen enkele dagen een doorstart zonder faillissement te bepleiten."