Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer: `Behoefte aan landelijk platform elektrische mobiliteit'

25-11-2008

De eerste klimaatneutrale toer van minister Cramer van VROM startte maandag 24 november in Friesland. Schone mobiliteit staat centraal in de toer.

Friesland, in samenwerking met de provincies Groningen en Drenthe, is hard bezig met de uitvoering van het '100.000 voertuigenplan', een onderdeel uit het energieakkoord van het noorden. De gastheren burgemeester Crone en gedeputeerde Adema van Friesland gaven minister Cramer een korte toelichting.

'Heerlijk concreet is dit plan', reageerde de bewindsvrouw desgevraagd. '100.000 voertuigen op schone brandstof of elektrisch aangedreven in 2015, dat is het doel. Kenmerkend aan het noorden is dat men praktisch te werk gaat en er zijn hier korte lijntjes tussen bestuurders en bedrijfsleven. Want het draait bij deze transitie naar andere brandstoffen om veel partijen aan tafel te krijgen en de krachten te bundelen. Daarnaast kom ik ook het kunstje afkijken, zodat we het op grotere schaal verder kunnen brengen.'

Dat de transitie niet zonder slag of stoot gerealiseerd wordt bleek tijdens een gepland debat. Hierbij waren het bedrijfsleven, gemeenten en provincies goed vertegenwoordigd. Eensgezind riepen zij om consistent beleid van de overheid. Eén loket voor subsidiegeld dat vooral gedurende de startfase van projecten nodig is. De minister benadrukte dat subsidie alleen loont als na een aantal jaar men zelf 'de broek ophoudt'. 'Ik kan niet oneindig ergens geld in pompen', aldus Cramer.

Eco-scooter
Als afsluiting van de ochtend werd in de historische Oranjezaal van het stadhuis een Eco-scooter binnengereden: muisstil en zonder gekuch bij de aanwezigen te veroorzaken; de scooter is electrisch aangedreven. Voor het onderwijsprogramma Scholen voor duurzaamheid waren HAVO/VWO-scholieren uitgenodigd. De milieuminister gaf hen de opdracht een marketingadvies te schrijven voor de Eco-scooter. Die moet goed in de markt worden gezet. En wie kan het beter bedenken dan de eigen doelgroep? De scholieren kunnen studiepunten verdienen met het advies. De school met de beste uitvoering van een adviesopdracht (i.s.m. met de HIER-campagne) wint een optreden van de Almerense rapper Ali B. De minister zegt toe een vinger aan de pols te houden. In het voorjaar van 2009 worden de opdrachten ingeleverd.

Landelijk platform
De volgende bestemmingen van de klimaatneutrale toer waren de bedrijven Omrin - een afvalverwerkingsbedrijf - bezig met het omschakelen naar een deels elektrisch aangedreven wagenpark; Miles-Benelux, een bedrijf dat de elektrische auto's gaat produceren in Leeuwarden en 'De stille boot', een bedrijf gespecialiseerd in elektrisch aangedreven boten.

Vanuit deze bedrijven klinkt de roep om een landelijk platform 'elektrische mobiliteit'. Volgens Martijn Noordam van Miles-Benelux is er een groeiende behoefte de kennis in Nederland te bundelen zodat er goed zicht ontstaat op de ontwikkelingen en knelpunten. Minister Cramer is enthousiast en gaf aan veel te voelen voor zo'n landelijk platform.

Burger verleiden
Net voor zonsondergang maakte Cramer een boottochtje op de Friese meren bij Heeg in een elektrische boot. Het voorstel sommige natuurgebieden open te stellen voor deze vorm van stille en schone recreatie spreekt haar erg aan. En helder wordt ook hier - op de bootwerf - dat het uiteindelijk de kunst is de burger te verleiden duurzaam te consumeren.

alternatieve tekst
Debat in het stadhuis.

alternatieve tekst
Een van de leerlingen test de milieuvriendelijke scooter in het stadhuis.

alternatieve tekst
Overleg tussen burgemeester Ferd Crone, minister Cramer en gedeputeerde Piet Adema bij afvalverwerkingsbedrijf Omrin.

alternatieve tekst
Rondleiding door het schone wagenpark van afvalverwerkingsbedrijf Omrin.

alternatieve tekst
Minister Cramer krijgt van Gert Jan ter Horst uitleg over zijn veegwagen op aardgas.