Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Start baggeren deel Houtensewetering:

Achtergebleven sliblaag wordt nu ook verwijderd

25 november 2008 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 1 december met het baggeren van een deel van de Houtensewetering met een schuifboot en kraan. Er is hier eerder gebaggerd met een zuigboot. De zuigboot bleek echter niet geschikt om de achtergebleven harde sliblaag te verwijderen, omdat de kans op beschadiging van de originele bodem te groot was.

De bagger wordt nu met een schuifboot over de bodem van de sloot naar één punt geschoven. Daar schept een kraan de bagger uit het water in de bak van een vloeistofdichte vrachtwagen. De vrachtwagen brengt de bagger naar ons baggerdepot in Nieuwegein.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Den Hartog uit Oudewater en zullen in circa 2 weken worden uitgevoerd.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot wateroverlast kan leiden.

Wij doen ons uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij het baggerwerk.

Hinder en bereikbaarheid

Het waterschap probeert hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te voorkomen. Om de veiligheid te garanderen worden omleiding routes ingesteld.

Voor informatie over de actuele stand van zaken en de toegang tot uw eigen perceel kunt u terecht bij Gijs Nieuwenhuijzen, coördinator van de aannemer en bereikbaar op nummer 06 23 56 3836.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over de uitvoering van de werkzaamheden dan kunt u contact opnemen met toezichthouder Piet Knaap, bereikbaar op nummer 06 20 01 48 61.