Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Blauwtong

25 november 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over de stand van zaken rond de uitbraak van blauwtong typen 1 en 6 in Nederland. Er wordt onder meer een chronologisch overzicht gegeven van de uitbraak en de sindsdien genomen maatregelen.

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken blauwtong. Stand van zaken BTV 1
Op een bedrijf in Ophemert (Gelderland) zijn begin oktober oudere stieren uit Frankrijk, via België, aangevoerd. In België waren de dieren tijdens een routinecontrole PCR-positief getest voor BTV 1. Er is alleen sprake van een uitbraak van blauwtong als er verspreiding is opgetreden met een blauwtongvirus. Naar aanleiding van de vondst van BTV 1 is verspreidingsonderzoek gestart. Op het bedrijf en in een straal van 1 kilometer rond het bedrijf zijn van alle herkauwers bloedmonsters genomen voor onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat geen verspreiding van BTV 1 is opgetreden. Het met BTV 1 besmette dier uit Frankrijk is geëuthanaseerd.
Stand van zaken BTV 6
Tot nu toe zijn in totaal 13 dieren op 13 bedrijven besmet bevonden met serotype 6. Het virus lijkt wijdverspreid over Nederland voor te komen. Het blijft nog onduidelijk of het blauwtongvirus type 6 een vaccinvirus, een vaccinvirus dat aan kracht gewonnen heeft of een veldvirus is. Verschillende onderzoeken, zoals verspreidingsonderzoek, onderzoek naar de eigenschappen van het virus en onderzoek naar het genetisch profiel van het virus, moeten hierover uitsluitsel geven. Ik verwacht de resultaten van deze onderzoeken in de loop van december te verkrijgen.
Met Frankrijk en België heb ik afspraken kunnen maken over het vervoer van slachtdieren uit het Nederlandse insluitingsgebied naar slachthuizen in die landen. Dinsdag 18 november om 4 uur 's middags is de gewijzigde Regeling ingegaan. Slachtdieren uit het insluitingsgebied mogen onder de voorwaarden van de blauwtongverordening naar slachthuizen in Frankrijk vervoerd worden. België heeft aangegeven voorlopig alleen op drie aangewezen slachthuizen slachtkalveren te willen ontvangen onder de voorwaarden van de blauwtong-verordening. Slachtschapen wil België in verband met de slechtere traceerbaarheid van schapen, voorlopig nog niet ontvangen. Stand van zaken noodmaatregel
Ik onderzoek op dit moment hoe ik een maatregel gestalte kan geven waarmee ik bedrijven, die in continuïteitsproblemen komen als rechtstreeks gevolg van overheidsmaatregelen om een ziekte te bestrijden en er uit eigen kracht of met behulp van banken niet uit kunnen komen, een zodanige steun kan geven dat ze weer perspectief krijgen. Ik wil deze maatregel van toepassing verklaren vanwege de uitbraak van blauwtong.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg