Gemeente Rotterdam

Op 25 november a.s. worden wanbetalers in Hillegersberg aangepakt, zonodig loopt de actie nog een dag langer door.

Wanbetalers Hillegersberg aangepakt

Dagelijks zijn deurwaarders van Gemeentebelastingen in heel de stad actief om belastingschulden te innen. Regelmatig pakken zij gezamenlijk een wijk of buurt aan. Eerder dit jaar gebeurde dit in Pendrecht, Charlois, Blijdorp, Vreewijk, Agniesebuurt en de Provenierswijk. Op 25 november a.s. worden wanbetalers in Hillegersberg aangepakt, zonodig loopt de actie nog een dag langer door. In de postcodes 3051 en 3054 in Hillegersberg hebben 226 mensen en bedrijven een totale belastingschuld van 136.00 euro.

Debiteurenloper

Sinds enige tijd zet Gemeentebelastingen ook debiteurenlopers in. Debiteurenlopers komen aan de deur en wijzen wanbetalers op hun belastingschuld en de consequenties als zij niet onmiddelijk betalen. De debiteurenloper geeft alleen een persoonlijke waarschuwing, er kan NIET aan de debiteurenloper worden betaald. Betaling kan dan alleen via de bank of aan de kas bij Gemeentebelastingen. De debiteurenlopers zijn vorige maand ook in Hillegersberg ingezet. Zij bezochten 277 adressen. Na hun bezoek betaalden 51 mensen alsnog 45.000 euro aan Gemeentebelastingen. De totale belastingschuld in de postcodes 3051 en 3054 daalde hierdoor tot 136.000 euro.

Snel betalen, beslag voorkomen
Alle 226 wanbetalers hebben een nu een brief gekregen waarin de komst van de deurwaarder wordt aangekondigd. De deurwaarder legt beslag op de inboedel. Waardevolle spullen, zoals LCD TVs, plasmaschermen en computers, worden gelijk afgevoerd. Maar de deurwaarder kan ook fotocameras, mobiele telefoons en andere electronica gelijk meenemen.

Als de wanbetalers nog snel betalen, loopt de deurwaarder straks hun huis voorbij. Soms kan er zelfs nog een regeling getroffen worden, maar dat kan niet voor parkeerbelasting. De mensen moeten dan wel gelijk reageren op de brief die zij hebben gekregen.

Niet thuis, huis openbreken
Als de deurwaarder op 25 november aanbelt en er is niemand thuis, dan wordt het huis opengebroken. Dat gebeurt onder toezicht van de politie. Daarna wordt er een nieuw slot in de deur gezet. Alle kosten zijn voor rekening van de wanbetaler.

Loonvordering en bankbeslag
Deze keer gaan de deurwaarders naar Hillegersberg, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. De deurwaarders zijn het hele jaar actief en komen in elke wijk.Verder zijn er ook andere mogelijkheden om onder dwang de belasting te incasseren. Zo wordt jaarlijks vele duizenden keren beslag gelegd op salaris, uitkering of op een bankrekening. Ook zijn er dit jaar al vele honderden auto's in beslag genomen.

Executieveiling.nl

In beslag genomen zaken worden na vier weken openbaar verkocht. Gemeentebelastingen maakt hiervoor al sinds het begin van dit jaar gebruik van de internetveiling, www.executieveiling.nl. Openbare verkoop kan alleen worden voorkomen door voor de start van de veiling de belastingschuld alsnog te voldoen.

---

Toelichting:
Een wanbetaler is iemand die na het aanslagbiljet, de aanmaning, het dwangbevel en het hernieuwde bevel tot betalen nog steeds de aanslag niet (volledig) heeft betaald. Vaak gaat ook nog om meerdere aanslagen. In veel gevallen wordt de deurwaarder voorafgegaan door een debiteurenloper.

Een debiteurenloper zoekt de wanbetaler thuis op om hem of haar persoonlijk te wijzen op de belastingschuld. De wanbetaler wordt tevens gewezen op de financiele consequenties als niet direct wordt betaald. In voorkomende gevallen zal de debiteurenloper dringend adviseren contact op te nemen met Gemeentebelastingen om tot een oplossing te komen.

Bron: Communicatie GBR, 17-11-2008