Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Commissie Algemene Zaken, Veiligheid & Financiën

Op 25 november vergadert de commissie AZV&F vanaf 20.00 uur in de raadzaal, Groene tuin 317.

De vergadering is openbaar en belangstellenden zijn van harte welkom. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het informatiecentrum aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal is altijd de agenda en een samenvatting van de voorstellen beschikbaar. Voor vragen over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad, telefoon 479 82 00.

Meepraten
Tijdens de vergadering kunt u meepraten, vragen stellen of uw mening kenbaar maken.
Aan het begin van de vergadering krijgt het publiek de gelegenheid onderwerpen aan de orde te brengen die niet op de agenda staan. U dient zich hiervoor, voor aanvang van de vergadering, aan te melden bij de griffier.

Agenda


1. Opening & mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

4. 3e Begrotingswijziging 2008

5. Vragenhalfuur

6. Voortgangsrapportage commissie AZV&F

7. Rapport Rekenkamer financiële verantwoording deelgemeente
8. Kengetallensystematiek

9. Aanscherping procedure spreekrecht burgers
10. Vaststelling verslag en actiepuntenlijst AZV&F van 16 september 2008

11. Ingekomen stukken

12. Agendavorming commissie AZV&F

13. Sluiting

3e Begrotingswijziging 2008
Het dagelijks bestuur presenteert noodzakelijk door te voeren financiële mutaties over de lopende begroting 2008. De commissie wordt verzocht in te stemmen met de wijzigingsvoorstellen. Over het voorstel zal besluitvorming plaatsvinden in de deelraadsvergadering van 18 december aanstaande.

Rapport Rekenkamer
De commissie AZV&F heeft het rapport op 16 september inhoudelijk besproken. De commissie heeft daarop voorgesteld de aanbevelingen van het rekenkamerrapport over te nemen. Vervolgens heeft de commissie de griffier verzocht een voorstel te formuleren.
Geheel volgens de wens van de commissie onderschrijft het dagelijks bestuur de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport. De commissie wordt verzocht de deelraad de adviseren over verdere afhandeling van het voorstel. Besluitvorming zal plaatsvinden in de deelraadsvergadering van 18 december aanstaande.

Kengetallensystematiek
Kengetallen geven inzicht in de situatie en/of de ontwikkeling van een beleidsproces. Zowel voor het dagelijks bestuur als voor de deelraad zijn kengetallen, in relatie met geformuleerde doelstellingen en verwachte maatschappelijke effecten, een sturings- en controle-instrument. In het afgelopen jaar is het onderwerp Kengetallen diverse keren in commissieverband besproken. Een inhoudelijke discussie over het gebruik van kengetallen op basis van een inhoudelijke analyse/evaluatie van het dagelijks bestuur vindt pas plaats in het eerste kwartaal van 2009. In de commissievergadering van 16 september jongstleden is afgesproken dat de commissie (en in het verlengde ervan de deelraad) echter haar eigen verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van dit controle-instrument en niet wil wachten op het dagelijks bestuur. Het voorstel van het dagelijks bestuur om in 2009 te komen met nieuwe gegevens hoeft het initiatief van de commissie en deelraad niet te bijten: de doelstellingen, beoogde maatschappelijke effecten uit de programmarekening en het bestuursprogramma 2006-2010 Werk in uitvoering!! liggen vast. De wijze waarop kengetallen worden gebruikt als sturingsinstrument en het belang dat hieraan wordt gegeven door het dagelijks bestuur en deelraad zijn echter wel factoren die onderhevig kunnen zijn aan ontwikkelingen en veranderde inzichten. De commissie wordt verzocht een oordeel te geven over de suggesties die door de diverse fracties zijn aangedragen. Het uiteindelijk oordeel kan leiden tot een verzoek aan het dagelijks bestuur de mutaties over te nemen. Dit verzoek kan middels een motie van een of meerdere fracties, of een initiatiefvoorstel in de deelraad worden geagendeerd.

Spreekrecht burgers
Tijdens de deelraadsvergadering van 22 mei heeft de fractie van de HIJ een motie ingediend met als onderwerp Aanscherping afspraken behandeling agendapunt spreekrecht burgers. Het onderwerp is besproken in de AZV&F-vergadering van 16 september 2008. Op basis van deze discussie en hieruit voortvloeiende conclusies is een nader voorstel uitgewerkt. Het voorstel tot verbetering van de procedure van het spreekrecht burgers leidt niet tot aanpassing van de reglementen van orde deelraad en commissies. Wel zal bekeken worden of de toelichting aangepast dient te worden. In de deelraadsvergadering van 18 december wordt over het voorstel besloten.