Gerechtelijke organisatie

Portretfoto Leden Raad voor de rechtspraak

Veroordelingen en vrijspraken in de zaak van ât Vlaegelke te Geleen

Maastricht, 24 november 2008 - De rechtbank in Maastricht heeft vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en zes jaar voor hun aandeel in de vechtpartij op carnavalszondag 3 februari 2008 in café 't Vlaegelke te Geleen, die het leven kostte aan de 47-jarige Fer Loontjens. Drie andere mannen werden vrijgesproken.

De rechtbank acht bewezen dat de vier mannen zich hebben schuldig gemaakt aan het medeplegen van doodslag. Fer Loontjens was eerst het café uitgezet door één van de mannen, waarbij hij al klappen had gekregen. Toen hij daarna weer het café inging, is hij door diezelfde man opnieuw geslagen. De andere drie mannen hebben zich daarbij aangesloten en hebben Fer Loontjens geslagen, geschopt en getrapt. Ook heeft één van de mannen met een barkruk naar het slachtoffer geslagen, maar er is niet vastgesteld dat die barkruk het slachtoffer ook heeft geraakt. De rechtbank acht het niet van belang dat achteraf niet kan worden vastgesteld wie van de mannen het dodelijke letsel (een gescheurde ader in de hersenen) heeft toegebracht. Door te handelen als zij hebben gedaan hebben de mannen de aanmerkelijke kans aanvaard dat Fer Loontjens aan een of meer van de hem toegebrachte verwondingen zou overlijden en daarmee zijn zij allen verantwoordelijk voor diens dood.

Van drie andere verdachten, die wel op het moment van de vechtpartij in 't Vlaegelke waren, is niet gebleken dat zij een aandeel in de vechtpartij hadden. Bij één van hen bleek de verdenking op een persoonsverwisseling te berusten. Bij de andere twee was er voor veroordeling onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Deze drie mannen zijn vrijgesproken.

LJ Nummer

BG5141

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 25 november 2008