Ingezonden persbericht


HuizenZoeker komt met actuele woningmarktmonitor
Vraagprijs stijgt nog steeds

Holten, 25 november 2008 - Zoekmachine HuizenZoeker.nl heeft een woningmarktmonitor gelanceerd. Bezoekers kunnen actuele cijfers en trends in de woningmarkt nu op de voet volgen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de vraagprijs nog steeds te stijgt.

HuizenZoeker verzamelt gegevens van alle woningen die via grote huizensites en makelaarsites te koop worden aangeboden. Per woning worden de vraagprijs, woonoppervlakte en het woningtype opgeslagen. Daarnaast worden alle wijzigingen in de vraagprijs van een woning vastgelegd. Uit al deze gegevens wordt vervolgens een aantal indicatoren voor de huizenmarkt berekend, zoals de gemiddelde vraagprijs, de mediaan van de vraagprijs, de gemiddelde vraagprijs per m2 en het percentage prijsdalingen en prijsstijgingen. Deze indicatoren worden grafisch weergegeven, waardoor trends in de huizenmarkt zichtbaar worden.

Naast trends voor de gehele Nederlandse huizenmarkt kunnen ook trends per provincie, gemeente en plaats bekeken worden. Zo kan iedereen zien hoe de woningmarkt zich in zijn of haar gemeente ontwikkelt. Verder is een uitsplitsing mogelijk in woningtype. Zo kan bijvoorbeeld inzicht verkregen worden in hoe de vraagprijs van appartementen zich ontwikkelt.

De woningmarktmonitor neemt de vraagprijs als uitgangspunt. De uiteindelijke verkoopprijs verschilt in de meeste gevallen van de vraagprijs. Toch denkt directeur HuizenZoeker, Jan-Willem Tusveld, dat de ontwikkeling van de vraagprijs een goed beeld geeft van de huizenmarkt. "Overal hoor je dat de woningmarkt het moeilijker begint te krijgen. Echter vooralsnog zien we dat de vraagprijzen nog steeds stijgen. Mocht het echt mis gaan in de woningmarkt dan is mijn verwachting dat dit middels onze woningmarktmonitor snel zichtbaar zal zijn."

HuizenZoeker verzamelt sinds september van dit jaar de gegevens van alle woningen.

Bekijk de woningmarktmonitor:
http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/

Meer informatie over HuizenZoeker is te vinden op: http://www.huizenzoeker.nl/over-huizenzoeker.html



Ingezonden persbericht