FNV



visual

25-11-2008

Een echte man zorgt voor kind én carrière

"De discussie over deeltijdwerkende vrouwen die meer moeten gaan werken, wordt gekaapt door kijvende wijven. Vaders wordt niets gevraagd", stelt Rutger Groot Wassink, initiatiefnemer van Papa Plus. Onder deze noemer wil een groep jonge vaders (van loodsmedewerker tot huisarts) verandering brengen in de manier waarop werk in Nederland is georganiseerd. FNV Jong start samen met de vaders een campagne om tot een nieuwe balans tussen werk en privé te komen.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de werkende vaders minder wil werken en meer tijd aan de kinderen wil besteden. "Dus waarom wordt er alleen naar vrouwen gekeken als het om het participatieprobleem gaat? Weg met dat anderhalfverdienersmodel. 2 keer 4 doet meer recht aan het verlangen van beide ouders", aldus Merlijn van Hulst (32), universitair docent Bestuurskunde en vader van Kyra (1).

Samen met dertien andere ambitieuze vaders schreef Groot Wassink (34), beleidsmedewerker FNV Jong en vader van Boris (2), het Manifest Papa Plus. Met oproepen aan de overheid, werkgevers en de vaders. Op www.papaplus.nl kan ieder die zich verwant voelt het Manifest ondertekenen.

De vaders gaan lobbyen en actievoeren bij alle betrokken partijen om die betere balans in de discussie en in de praktijk te realiseren. "Op langere termijn is er een mentaliteitsverandering nodig", stelt Groot Wassink. "In het voorjaar van 2009 komen wij met concrete voorstellen aan wet en werkgever om het vaders en moeders makkelijker te maken arbeid en zorg lekker te combineren."

Uit het Manifest

Aan de vaders: "Wees niet bang. Leg je niet neer bij de status quo. Worstel je los uit het kostwinnerskeurslijf. Werk een dag minder. Ga iets leuks doen met je kind."

Aan de werkgevers. "Wordt wakker en organiseer arbeid anders... Loyaliteit is niet meetbaar door aanwezigheid... Heren werkgevers, dit is de 21ste eeuw! Er moeten geen belemmeringen zijn om voor vaderschap te kiezen."

Aan de overheid is de boodschap: Betrek vaders in de discussie. Als de overheid de arbeidsparticipatie wil verhogen, moet je niet alleen kijken naar de vrouwen. "Geef alle mannen een papadag? Krijgen we dan ook meer kraamverlof voor vaders? Komt er geld om het ouderschapsverlof van vaders door te betalen?"

Meer info: Papa Plus Manifest Papa Plus