Gemeente Assen


Zwarte Pieten controleren nooduitgangen in winkels

Assen, 25 november 2008

Onder het motto 'Wie zoet is krijgt lekkers en stout is de roe' trekken woensdagmiddag 26 november twee preventie Zwarte Pieten het centrum van Assen in. Zij controleren willekeurig een aantal winkels op vluchtroutes en blusmiddelen. Met de actie "Waar is hier de nooduitgang?" wil de brandweer het brandveiligheidsbewustzijn van winkeliers verhogen en onveilige situaties direct verhelpen.

De actie wordt gehouden in de week voor Sinterklaas en in de week voor kerst. Naast de gemeente Assen doen ook de gemeenten Aa en Hunze, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden mee.

Aanleiding voor de actie is een VROM inspectie van vorig jaar. Uit een bezoek aan 43 winkels bleek dat in de Sinterklaas- en Kerstperiode in veel winkels de nooduitgangen zijn geblokkeerd en de aanduidingen voor de vluchtroute niet zichtbaar zijn. De controles zijn er op gericht om tekortkomingen direct op te lossen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het vrijmaken van vluchtroutes en het ontgrendelen van nooduitgangen. Van elke controle wordt een checklist ingevuld. Wanneer nodig worden hercontroles uitgevoerd of een handhavingstraject opgestart.

Voor de winkeliers die de brandveiligheid goed op orde hebben is er iets lekkers. Wie niet aan de richtlijnen voldoet, krijgt de roe. Wethouder Alex Langius is woensdagmiddag om 13.30 uur bij de controle van Bart Smit in het Mercuriuscentrum aanwezig. De preventie Pieten trekken daarna verder om andere winkels in de stad te controleren.