Socialistische Partij

ROOD en LSVb reiken prijs voor Huisjesmelker van het Jaar uit aan RotsVast

24-11-2008 * Utrecht, 24 november 2008 - ROOD, jong in de SP, en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hebben vandaag een gouden kaartenbak uitgereikt aan de RotsVast Groep. Dit bemiddelingsbedrijf met 32 vestigingen in het hele land, kwam als ergste uit de bus bij de verkiezing van de Huisjesmelker van het Jaar. In de afgelopen drie maanden hebben bijna 200 studenten en andere kamerbewoners klachten doorgegeven over diverse kamerbemiddelingsbureaus. "Deze huisjesmelker kon de prijs niet ontgaan," aldus Gijs Houtbeckers, voorzitter van ROOD. "Rotsvast vraagt alleen al een maand huur voor de bemiddeling. De woningzoekende betaalt daar bovenop vaak borg en een hoge huurprijs."

In totaal werden dit jaar in 24 steden 180 aanmeldingen voor de verkiezing van de Huisjesmelker van het Jaar verzameld. Rotsvast sprong daarbij sterk in het oog doordat zij inschrijfgeld en een te hoge borg vraagt, erg hoge administratiekosten rekent en sleutelgeld in rekening brengt. Bovendien hebben de door hen bemiddelde kamers een erg hoge huurprijs. Volgens de organisaties is het schandalig dat kamerbewoners zo'n enorm bedrag moeten betalen. Daarmee is Rotsvast het typische voorbeeld van een bemiddelaar die zoveel mogelijk van de kamer- en woningnood onder studenten wil profiteren.

Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: "Studenten raken hun geld kwijt aan een bemiddelaar die hier nauwelijks iets voor hoeft te doen. Voor een kamer waar net een bed en een bureau in past, zijn studenten vaak bijna 500 euro kwijt." De LSVb en ROOD stellen dat er meer regelgeving op het gebied van kamerbemiddeling moet komen. Zo kunnen bemiddelaars als Rotsvast worden gedwongen om redelijke prijzen voor hun diensten te vragen en studenten geen absurde bedragen meer kwijt zijn aan zogenaamde administratiekosten.

Eerder stelde Paulus Jansen, jurylid voor de huisjesmelker verkiezing van het jaar en Tweede Kamerlid voor de SP al voor om het meerdere malen vragen van buitensporige huren strafbaar te stellen. Jansen: "Een huisjesmelker kan keer op keer woekerhuren vragen met als grootste risico dat hij een standje krijgt van de huurcommissie. Wat mij betreft is dit veel te soft en moet dit gedrag keihard worden aangepakt met een afschrikwekkende boete."

ROOD en de LSVb zullen er bij de politiek op aandringen dat er een wet komt voor bemiddelingsbureaus. De afgelopen verkiezing heeft aangetoond dat vele mensen honderden euro's onnodig kwijt zijn aan het zoeken van woonruimte. De beide organisaties willen dat de hoogte van prijzen voor bemiddeling wordt vastgelegd in de wetgeving en dat hier actief op wordt gecontroleerd.