Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 25 november 2008

Encounters!
Gemeentemuseum Den Haag de stad in

Wie kan iemand nu beter naar kunst leren kijken dan een kunstenaar? En wie weet er nu beter dan jijzelf welke vragen die kunstenaar moet beantwoorden? Het Gemeentemuseum Den Haag is gestart met encounters!, een heel bijzonder project voor het voortgezet onderwijs waarbij leerlingen van Haagse scholen zelf vragen opstellen over kunst. Daarna gaan ze deze vragen in verschillende lessen samen met een kunstenaar beantwoorden, zowel in de klas, in het atelier en in het Gemeentemuseum.

Vanuit hun nieuwsgierigheid, interesse of misschien wel vooroordelen bedenken de leerlingen wat zij willen weten over heel uiteenlopende kunstdisciplines die allemaal goed zijn vertegenwoordigd in de brede collectie van het Gemeentemuseum: mode, fotografie, architectuur, beeldende of toegepaste kunst. De vier vragen die ze op die manier formuleren, leiden tot vier vervolglessen. Samen met een kunstenaar gaan ze dan op zoek naar de antwoorden op die vragen. Op die manier is encounters! bij elke groep een unieke lessenreeks die voor de leerlingen op maat wordt gemaakt.

Encounters! draait, de naam zegt het al, om ontmoetingen. Ontmoetingen tussen jongeren, kunstenaars, kunst en het museum. Wat het project bijzonder maakt is de deelname van kunstenaars als gastdocenten. Zij vormen de levende schakel tussen de beroepspraktijk het kunstenaarschap en het uiteindelijke product het kunstwerk in een museum. Maar bijna belangrijker nog is het maatwerk dat wordt geleverd en de eigen inbreng die de leerlingen hebben bij het tot stand komen van de lessen.

Uiteindelijk resulteert encounters! in iets dat de leerlingen zelf maken, waarbij hun vragen en de ervaringen die daaruit voortvloeiden, als leidraad gelden. Dat kunnen schetsen, fotos of teksten zijn, maar bijvoorbeeld ook een videoverslag van het werkproces. Eén keer per half jaar wordt een keuze van de meest geslaagde werkstukken door het Gemeentemuseum tentoongesteld in de kassen van GEM, Museum voor Actuele Kunst.

Het project encounters! staat niet op zichzelf. Het Gemeentemuseum heeft een groot aantal educatieve activiteiten, uiteenlopend van museumlessen voor de jongste klassen van de basisschool tot rondleidingen voor volwassenen. Encounters! Maakt onderdeel uit van het nieuwe stadsdeelproject van het Gemeentemuseum, getiteld Museum naar de stad, stad naar het museum. In het kader hiervan besteedt het museum telkens extra aandacht aan één van de Haagse stadsdelen, om de bewoners op die manier in aanraking te laten komen met kunst en het museum.