Persbericht

Nieuwe IBM Cognos analytische software biedt banken sneller en nauwkeuriger inzicht in kredietrisico's IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk stelt bank- en risicomanagers in staat kredietrisico's in hun hele organisatie te verkleinen

Amsterdam, 25 november 2008 - Cognos, een IBM-organisatie (NYSE: IBM) en wereldwijd leider in Business Intelligence en Performance Management, introduceert nieuwe analytische software die detailbanken volledige toegang geeft tot accurate, actuele en transparante informatie over de kredietrisico's van hun complete leningportfolio.

De vele uitdagingen waar de financiële dienstensector op dit moment voor staat, zijn toe te schrijven aan een slechte besluitvorming op het gebied van kredietrisico's. Hoewel risicobeheer bij de meeste banken een kernactiviteit is, komt het vaak voor dat cruciale risico-informatie is opgeslagen en opgesloten in verschillende databronnen. Dit maakt het voor banken moeilijk om een compleet beeld van bedrijfsbrede risico-informatie te krijgen. Ze hebben deze informatie nodig om goed in te schatten aan welke risico's ze blootstaan en de dagelijkse prestaties van uitstaande leningen te volgen.

IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk is een kant-en-klare Business Intelligence (BI)-toepassing voor bank- en risicomanagers. Deze biedt hen snel, actueel en direct inzicht in het kredietportfolio, op basis van producten, geografische regio's en bedrijfsonderdelen. De nieuwe oplossing is gebaseerd op een open servicesgeoriënteerd architectuurplatform en sluit probleemloos aan op de bestaande technologieomgeving van organisaties. Gebruikers hebben eenvoudig toegang tot gegevens over kredietrisico's in financiële, lening- en andere administratieve systemen. Ze beschikken hierdoor over juist en actueel inzicht in de prestaties van leningen en de effecten hiervan op de winstgevendheid op dit moment en op lange termijn.

"Het beheer van kredietrisico's in de bankwereld is zeer complex geworden door de financiële deregularisatie, de zwakke economie, de complexiteit van financiële producten en de nooit eerder geziene opschudding in de financiële dienstensector", zegt Craig Focardi, Research Area Director van de TowerGroup. "Behalve het aanscherpen van het kredietrisicobeleid en de kredietrisicoprocessen is het noodzakelijk dat banken investeren in systemen en analytische applicaties, waarmee ze uiteenlopende risicodata in het gareel kunnen brengen en risicoscenario's 'real time' kunnen beoordelen voor continue afstemming op het beleid en het behalen van winstdoelstellingen."

De nieuwe analytische applicatie maakt gebruik van het IBM Banking Data Warehouse of van het bestaande kredietrisicodatawarehouse van de bank. De oplossing biedt gebruikers één gestandaardiseerde, bedrijfsbrede bron met informatie over kredietrisico's. Kant-en-klare dashboards en rapporten geven daarbij direct inzicht in vijf belangrijke analysegebieden:
* Herkomst - om de herkomst, het volume en de kenmerken van nieuwe kredietverleningen beter te beoordelen, zoals kredietscores en 'loan-to-value'-berekeningen voor het complete portfolio
* Front-end prestaties - om beter te filteren op achterstallige betalingen (van meer dan twee termijnen), de 'roll rate' van achterstallige bestalingen en historische informatie
* Back-end prestaties - om bruto en netto afschrijvingen, hernieuwde inbezitnemingen, executies en faillissementen te kwantificeren
* Financieel overzicht en winstgevendheid - om de 'risk-adjusted return on capital' (RAROC) en netto rentemarge te meten en de voorspellingen over bijvoorbeeld debiteuren, achterstallige betalingen en afschrijvingen te vergelijken met de werkelijkheid
* Basel II - om compliancerapportage op basis van belangrijke Basel II-meetwaarden zoals Probability of Default, Loss Given Default, Expected Loss, Exposure at Default, en Capital Ratios te faciliteren

Het dashboard over achterstallige betalingen biedt het hoofd risicobeheer bijvoorbeeld direct inzicht in de actuele stand van zaken rond achterstallige betalingen van twee of meer termijnen in de hele organisatie. Hij kan zien welke geografische regio's en producten, zoals langlopende hypotheken met een vaste rente, voor problemen zorgen. Door te kijken naar het dashboard dat karakteristieken over kredietverleningen weergeeft, is hij in staat te bepalen of de bank te zwaar wordt belast door regio's of producten met een hoog risico. Hij kan dan maatregelen nemen, bijvoorbeeld verkoop- en marketingstrategieën ontwikkelen die zich richten op andere gebieden en de nadruk leggen op andere producten.

"Een instelling die de risico's waaraan ze is blootgesteld goed begrijpt, kan proactief zijn bij het beheren van haar leningportfolio", zegt Serge Couture, Senior Manager of Business Intelligence, Laurentian Bank of Canada. "Door te investeren in systemen, analytische hulpmiddelen en geavanceerde technieken voor het ontwikkelen van modellen, kunnen detailbanken de nodige context rond hun data creëren. Of het nu gaat om een 'ceiling view' van het portfolio op hoog niveau of een meer gedetailleerde analyse op transactieniveau. Daarmee kunnen ze de juiste beslissingen nemen om zichzelf te beschermen."

Met het flexibele datawarehouse kunnen gebruikers eenvoudig nieuwe rapporten maken voor een optimale weergave van de unieke manier waarop hun organisatie werkt. Rapporten kunnen net zo simpel worden aangepast bij plotselinge veranderingen. Zo is het mogelijk dimensies zoals nieuwe geografische gebieden toe te voegen en deze te gebruiken met nieuwe of bestaande databronnen. Dit is allemaal mogelijk met een gebruikersvriendelijke interface en zonder het aanpassen van code. Het resultaat is een ontlasting van de IT-afdeling. Die kan zijn middelen inzetten ter ondersteuning van de bredere strategische behoeften van de organisatie op het gebied van informatiebeheer.

Klanten kunnen bovendien profiteren van het onderliggende IBM Cognos 8-platform om hun informatie-inzichten uit te breiden. Dit met behulp van IBM Cognos' uitgebreide functionaliteit voor Performance Management, zoals analyse, scorecarding en multi-dimensionale planning. Zo halen ze nog meer waarde uit hun oplossingen.

"On-demand risicobeheer verzekert directie en management dat ze de juiste beslissingen nemen binnen de context van actuele en accurate meetwaarden, zoals de concentratie van en blootstelling aan risico's", aldus Laurence Trigwell, Associate Vice-president of Financial Services van Cognos. "IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk geeft het management en risicomanagers een wapen in handen waarmee ze direct de inzichten krijgen die ze nodig hebben om cruciale risicofactoren te beoordelen en volgen, leningportfolio's op de juiste manier aan te passen en te zorgen voor een gezonde, winstgevende leenpraktijk."

IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk is een belangrijk onderdeel van IBM's Financial Integrated Risk Management-portfolio. Dit portfolio omvat software en diensten waarmee financiële dienstenaanbieders de traditionele barrières tussen risico- en financiële rapportage kunnen slechten, sterker profiteren van bestaande informatie en in staat zijn een pad uit te stippelen naar bedrijfsbreed risicobeheer.

IBM staat bekend als een vooraanstaande partij als het gaat om het ondersteunen van financiële dienstenorganisaties bij de transformatie van kernactiviteiten op basis van innovatieve software en diensten. Zo behaalde het bedrijf onlangs de eerste prijs algemeen in de 2008 American Banker-Financial Insights (IDC) FinTech 25 financial services industry rankings. Sinds de eerste verschijning van deze ranglijst neemt IBM deze positie al in. Meer dan 1.000 financiële dienstenorganisaties over de hele wereld gebruiken de IBM Cognos-oplossingen voor Performance Management. Hiertoe behoren negen van de top tien banken in Europa en alle top tien banken in de Verenigde Staten. Voor meer informatie over IBM Cognos-oplossingen voor de bankwereld en financiële dienstensector: http://www.cognos.com/solutions/industry/banking-financial-services/index.html

Beschikbaarheid
IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk zal midden december beschikbaar zijn, direct via Cognos of zijn wereldwijde partnernetwerk.

Over IBM Cognos Analytic Applications
IBM Cognos 8 Analytic Applications zijn applicaties voor rapportage en analyse. De toepassingen helpen de productiviteit van middelen te verbeteren en inefficiënties in processen te verminderen. Ze bieden één compleet beeld van de activiteiten van een bedrijf. Naast IBM Cognos 8 Banking Risk Performance - Credit Risk biedt Cognos andere analytische applicaties, zoals IBM Cognos 8 Workforce Performance. Deze oplossing werd geïntroduceerd in april 2006. Daarnaast is er IBM Cognos 8 Financial Performance Analytics, dat werd geïntroduceerd in oktober 2008.

IBM Cognos 8 Analytic Applications zijn een belangrijk onderdeel van IBM's Information Agenda, een nieuwe aanpak die bestaat uit branchespecifieke software en consultancydiensten die klanten helpen informatie strategisch toe te passen in hun hele organisatie.