Ingezonden persbericht


Boeren Buffel O'landa houden greep op hele keten

Nederlandse producent mozzarella belevert tophoreca en speciaalzaken

Tilburg/Deurne (25 november 2008) - Ontwikkelmaatschappij Agro & Co gaat participeren in Buffel O'landa, dat als eerste Nederlandse bedrijf op georganiseerde wijze mozzarella van eigen bodem op de markt brengt. Met de deelneming geeft Agro & Co aan vertrouwen te hebben in het initiatief waarbij de boeren bewust greep houden op de hele keten.

Investeringsmanager Joost van 't Hooft van Agro & Co beschouwt de ketenverkorting als belangrijkste innovatie van Buffel O'landa. 'Het is een goed voorbeeld van boeren die marktgericht gaan ondernemen, grip houden op hun melkafzet en de toegevoegde waarde daarvan weten te realiseren.'

Buffel O'landa vertegenwoordigt circa 65 procent van de buffelmelkplas in Nederland. In totaal 330 melkgevende buffels (bij vier leveranciers) zorgen jaarlijks voor 650.000 liter buffelmelk, die weer goed is voor 250.000 kilogram kaas. Buffel O'landa levert de van oorsprong Italiaanse delicatesse vooralsnog aan toprestaurants, catering en kaasspeciaalzaken. In een later stadium wil Buffel O'landa de sprong naar het supermarktschap maken. Daarnaast bekijkt het de mogelijkheden om een breder buffelzuivelassortiment te presenteren.

Topkwaliteit
Buffel O'landa levert mozzarella, onder de naam Dibufa, van de hoogste kwaliteit. 'Onze waterbuffels zijn afkomstig uit Campania, de bakermat van de Italiaanse mozzarella di bufa', benadrukt directeur John Probst. 'Buffelmozzarella is van oorsprong het 'witte goud' dat door schaarste heeft geleid tot een substituut uit goedkopere koemelk. Versheid en hoogste kwaliteit zijn voor ons van het grootste belang, omdat we ons daarmee onderscheiden van het merendeel van de mozzarella's uit Italië. Gastronomisch geroemde buffelmozzarella's bevatten 70 procent niet afgeroomde buffelmelk. Buffel O'landa garandeert deze standaard.'

De buffelmelk geeft de echte buffelkaas dan ook een duidelijk andere smaak dan mozzarella's die zijn gemaakt van hoofdzakelijk koemelk. Hartiger, minder vlak en met een opvallende nasmaak. Bovendien is buffelzuivel gezond; er zit minder cholesterol in dan in koemelk, is glutenvrij en bevat meer proteïnen en calcium.

Vers
De mozzarella uit Brabant is ook verser dan de kazen die uit Italië worden ingevoerd. 'Binnen drie tot zes dagen na het melken ligt onze buffelmozzarella bij de klant. Italiaanse producenten hebben al snel anderhalf tot twee weken nodig.' De Brabantse mozzarella trekt al de nodige belangstelling. 'We zijn momenteel in onderhandeling met bedrijven uit de tophoreca en de luchtvaart die onze kaas al hebben goedgekeurd.'

Buffels in De Peel
Buffel O'landa vertegenwoordigt circa 65 procent van de Nederlandse buffelmelkplas. Vier boeren in Zuidoost-Brabant (de Peel) zijn met 330 waterbuffels goed voor 650.000 liter melk, waaruit 250.000 kilo kaas gemaakt kan worden. Door de hele keten (melkproductie-kaasmakerij-verkoop) in één bedrijf onder te brengen is Buffel O'landa als eerste in staat de markt structueel (constante kwaliteit, constant aanbod) te bedienen.

----------
Over Buffel O'landa
Buffel O'Landa is een groep Nederlandse buffelboeren die samen in een Bufalare de DiBufa buffelmozzarella maken volgens authentiek Italiaans recept en bereidingswijze. Buffel O'Landa brengt zijn mozzarella onder de naam Dibufa op de markt. Gastronomisch geroemde en beroemde buffelmozzarella's bevatten meestal 70 - 75 procent volle buffelmelk. Dibufa garandeert dat in zijn mozzarella minimaal 70 - 80 procent volle buffelmelk is verwerkt. Dat wordt gecontroleerd en staat op de verpakking. Meer informatie treft u aan op www.buffelolanda.nl.

Over Agro & Co Brabant
Agro & Co Brabant is de ontwikkelingsmaatschappij voor de agrofoodsector en groene ruimte in Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Noot voor de redacties (