Ingezonden persbericht


Corporates verantwoordelijk voor bijna E 14 miljard aan Corporate Real Estate transacties in Europa in eerste halfjaar 2008

Sale en leaseback blijft op de agenda staan in huidige economisch zware tijden

Amsterdam, 25 november 2008 - Europese Corporate Real Estate transacties bereikten in het eerste halfjaar van 2008 een waarde van bijna E 14 miljard, oftewel 14,6% meer dan de ruim E 12 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Als percentage van het totale aantal beleggingstransacties in commercieel vastgoed is dit bijna een verdubbeling binnen één jaar: van 11% in het eerste halfjaar van 2007 naar 20% in het eerste halfjaar van 2008. In Nederland kwam het beleggingsvolume voor Coporate Real Estate transacties in het eerste halfjaar van 2008 uit op E 313 miljoen. Deze cijfers zijn gebaseerd op het nieuwe onderzoeksrapport naar Corporate Capital Markets van Jones Lang LaSalle Corporate Finance.

David Hoekert, National Director van Jones Lang LaSalle in Nederland: "In de huidige tijd, waarin de Europese economie zeer waarschijnlijk in een recessie terechtkomt, is er voor corporates in veel beperktere mate financiering beschikbaar zijn. Aangezien het momenteel juist gaat om de beschikbaarheid van financiële middelen, blijft het vrijmaken van kapitaal via de verkoop van bedrijfsvastgoed hoog op de agenda van eigenaar-gebruikers staan. Hieronder vallen vooral Sale en Leaseback transacties."

De totale waarde van Europese Corporate Real Estate transacties is sinds 2004 aanzienlijk gestegen: van E 12 miljard naar E 26 miljard in 2007. Deze significante stijging weerspiegelt de groei van de algehele Europese beleggingsmarkt de afgelopen drie jaar. Naarmate in heel Europa aanvangsrendementen daalden en marktwaarden stegen, hebben corporates hiervan geprofiteerd door via de verkoop van hun eigen vastgoed op een voordelige manier kapitaal te genereren en daarmee het rendement op het geïnvesteerde vermogen te vergroten. Ook het aantal transacties is sinds 2005 bijna verdubbeld: alleen al in het eerste halfjaar van 2008 vonden er in heel Europa 157 Corporate Real Estate transacties van meer dan E 5 miljoen plaats, vergeleken met 80 in het eerste halfjaar van 2005.

In Nederland vonden er 18 transacties plaats in de eerste zes maanden van 2008, waaronder een kantoorgebouw in Eindhoven door Philips, een kantoorgebouw in Maarssen door Fujitsu Services en het Sofitel The Grand door Accor Hotels.

Belangrijkste Europese trends:


. Grote transacties overheersen: een gemiddelde Corporate Real Estate transactie had een omvang van circa E 89 miljoen in het eerste halfjaar van 2008, vergeleken met bijna E 60 miljoen in 2004.


. De activiteit op de Corporate Capital Markets verplaatst zich naar Oost-Europa, maar wordt nog steeds gedomineerd door de grotere economieën van Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje (zie kaart).


. In de retail-sector vonden de meeste corporate transacties plaats: deze sector was in het eerste halfjaar van 2008 verantwoordelijk voor bijna een derde van alle Coporate Real Estate transacties, circa E 3,7 miljard. Dit is ruim E 1 miljard meer dan de transacties in de financiële dienstverleningssector en bijna drie keer zoveel als de transacties in de ICT-sector. In Nederland vonden de meeste corporate transacties in de kantorensector plaats, met een totaal beleggingsvolume van E 147 miljoen.


- einde bericht -



Ingezonden persbericht