Ingezonden persbericht


beantwoording van SV 2008, nr. 112 inzake oud papierprijs

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
112 Vragen van de heer J.A. Kleuver (ingekomen 30 oktober 2008
en antwoorden door het college verzonden op 25 november 2008 )

De gemeent Utrecht kent een subsidieregeling voor de inzameling van oud papier. Scholen en verenigingen zamelen oud papier in en verkopen dit aan één van de Utrechtse oudpapierhandelaren. Is de prijs die deze handelaren kunnen betalen in verband met de marktomstandigheden minder dan E 0,045 per kilo, dan vult de gemeente de door de handelaar betaalde prijs aan tot E 0,045 per kilo. Verenigingen die zeer veel oud papier inzamelen krijgen nog een bonus. Voor de recente prijsdalingen op de oud papiermarkt heeft één firma geruime tijd E 0,085 per kilo betaald aan leveranciers, dus ook aan verenigingen. De andere handelaar rekende af voor E 0,00. Verenigingen die aan laatstgenoemde leverden moesten dus een beroep doen op de subsidieregeling van de gemeente. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college bekend met de verschillen in de prijzen tussen de twee Utrechtse oud papierhandelaren en zo ja hoe lang al?

Het college is op de hoogte dat er prijsverschillen tussen verschillende handelaren ontstaan door de marktwerking. Bij ons zijn prijzen bekend varierend tussen E 0,0355 en E 0,08 per kilo. Het is in de periode 2007 tot september 2008 slechts éénmaal voor gekomen dat de ene handelaar onder de garantieprijs van E 0,455 bood, terwijl de ander erboven zat. Dit was in januari/februari 2007. Ter aanvulling hierop: de papierhandelaar stuurt elke maand een nulfactuur naar de scholen en verenigingen die papier inzamelen. Deze nulfactuur is pro forma en uitsluitend bedoeld voor het aan de administratie van de scholen en verenigingen doorgeven van de opgehaalde hoeveelheid papier. De handelaar stuurt de factuur met de daadwerkelijk betaalde inkoopprijs aan Stadswerken. De inzamelende scholen en verenigingen ontvangen de inkoopprijs maar tenminste de garantieprijs van Stadswerken.Het staat de inzamelende scholen en verenigingen overigens vrij om van handelaar te veranderen.


2. Hoeveel geld uit de oudpapiersubsidie is in de begrotingjaren 2007 en 2008 uitgekeerd aan verenigingen die door hun afnemer niet het tarief boven E 0,045 per kg ontvingen in de periode dat andere afnemers wel bedragen boven de E 0,045 betaalden, waardoor geen beroep op de oud papiersubsidie gedaan hoefde te worden.

In de maanden januari en februari 2007 lag de vergoeding bij de ene papierhandelaar onder de garantieprijs, terwijl hij bij een andere erboven zat. Per 1 maart 2007 lag de geboden vergoeding bij beiden boven de garantieprijs. Over de twee genoemde maanden betrof het een verschil met de garantieprijs van 1 cent per kilo. Omgerekend naar het aantal geleverde kilo's aan deze papierhandelaar (318.050 kilo) komt dit over deze twee maanden neer op een bedrag van 318,05 Euro. Deze situatie heeft zich daarna niet meer voorgedaan.


3. Welke maatregelen gaat het college nemen om herhaling van deze situatie in de toekomst te voorkomen en op welke termijn?

In maart 2007 (dus na het geconstateerde verschil in januari en februari) hebben wij over de prijs met de betreffende papierhandelaar onderhandeld.Op dat moment was de prijs weer boven de garantieprijs; hij was niet bereid om zijn prijs verder te verhogen.


4. De dienst Stadswerken zamelt zelf ook oud papier in via de kringlooppunten. Aan welke handelaar wordt dit verkocht en tegen welke prijs? Welke criteria legt het college aan bij zijn keuze voor een afnemer?

Het papier uit de kringlooppunten valt onder de gemeenschappelijke regeling Afval Verwijdering Utrecht (AVU). De AVU bepaalt in overleg met haar leden -de 29 aangesloten gemeenten en de Provincie Utrecht - de keuze van de afnemer/verwerker. Dit gebeurt in de vorm van een (Europese) aanbesteding. De belangrijkste criteria die Stadswerken hierbij van belang acht zijn: ten eerste de service en toegankelijkheid en ten tweede de prijs. Het AVU heeft een contract gesloten met SITA voor de verwerking van het oud papier. Stadswerken ontvangt van de AVU op basis van dit contract E 0.063 per kilo oud papier.


---- --