Gemeente Den Haag

Opening I-loket migrantenouders met een zorgkind (MOZ)

(24 november)

Op dinsdag 25 november opent Wethouder Bert van Alphen om 16.15 uur het eerste I-loket voor migrantenouders met een zorgkind (een kind met een verstandelijke of lichamelijke beperking) in het Buurtcentrum Vliethage in Den Haag. Migrantenouders kunnen hier terecht voor het invullen van formulieren, voor ondersteuning bij het zoeken naar de juiste hulporganisatie, of gewoon om hun verhaal te vertellen. Het migrantenloket wordt bemand door migrantenouders die zelf ook een zorgkind hebben.

Voor migrantenouders met een zorgkind blijkt het nog moeilijker te zijn dan voor Nederlanders om de juiste wegen te vinden in het aanbod van onderwijs, diensten, zorg en arbeid voor hun kind of familielid met een verstandelijke of lichamelijke beperking. En ook wanneer ze wel toegang weten te krijgen tot het aanbod, weten ze vaak niet wat daarbinnen hun mogelijkheden en rechten zijn. Taalbarrières, cultuurverschillen en mensvisie spelen hierbij een rol. Gevolg hiervan is dat het kind met een beperking of familielid niet optimaal profiteert van het bestaande aanbod. Daarnaast betekent het voor de ouders of verwanten dat hun rol als mantelzorger wordt verzwaard. Dit geldt dan vooral voor allochtone vrouwen.

Voor deze groep is het project Ouders Ontmoeten Ouders Migranten (OOOM) gestart, met subsidie van de gemeente Den Haag. Doel van het OOOM-project is dat er een actieve netwerkgroep van ouders/verwanten van brede migrantenafkomst ontstaat, die goed geïnformeerd en slagvaardig is en in staat is om naar relevante partijen de belangen van de eigen verwanten en die van de achterban te vertegenwoordigen. Het I-loket is een van de initiatieven van het project.

Het project wordt uitgevoerd door de Stichting Regionale Federatie van Ouderverenigingen Haaglanden (RFvO, een organisatie voor collectieve belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking). Ook nemen Stichting MOOI (welzijnsorganisatie in Den Haag) en MEE deel aan het project.

Programma
De opening is ingebed in een feestelijk programma op de locatie van het I-loket.
Datum: Dinsdag 25 november
Tijd: 15.30 uur - 17.30 uur
Locatie: Buurtcentrum Vliethage
Rijswijkseweg 252 Den Haag