Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 25 november 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Ontgrondingenwet; verlening van een vergunning aan Exploitatiemaatschappij De Hooidijk BV te Zwolle; locatie: Zandwinning Hooidijk te Staphorst (GM-beslissing d.d. 20-11-2008) Kenmerk: 2008/0172311

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot vaststelling van de ontwerpbeschikking voor de ontgrondingsvergunning, gericht op uitbreiding en verdieping van de zandwinning aan de Hooidijk te Staphorst. De ontwerpbeschikking voor de ontgrondingsvergunning ligt, tegelijk met de ontwerpbeschikking voor de milieuvergunning, ter inzage van 28 november 2008 tot en met 8 januari 2009 in het gemeentehuis van Staphorst en in het provinciehuis te Zwolle.

Onderwerp: Wierdense Veld (GM-beslissing d.d. 25-11-2008) Kenmerk: 2008/0176424

GS achten het standpunt van de provincie Overijssel over de aanwijzing van het Wierdense veld als Natura 2000 gebied bekend en standpunt van de provincie is voldoende bekend en wij wachten nu het antwoord van de minister op de zienswijze van de provincie.

Onderwerp: Beheerplan Wierdense Veld (GM-beslissing d.d. 25-11-2008)
Kenmerk: 2008/0176421

GS besluiten om geen Natura 2000 beheerplanproces op te starten maar eerst het definitieve besluit van de minister van LNV, inclusief het antwoord van de minister op de zienswijze van GS, af te wachten.

Onderwerp: Besluit Locatiegebonden Subsidies 2005 (BLS): beschikking 2007 en voorschot 2008 Kenmerk: 2008/0160211

Voor de uitvoering van het Besluit Locatiegebonden Subsidies (BLS) heeft de provincie Overijssel aan de gemeenten Kampen en Zwolle een subsidie van ¤ 1.486.892,-- gegeven. De gemeente Kampen heeft hiervan ¤ 467.375,78 ontvangen en de gemeente Zwolle ¤ 1.019.516,20. Het geld is bedoeld om het woningtekort in Nederland terug te dringen. Ter uitvoering hiervan heeft het Rijk met de provincies en gemeenten woningbouwafspraken gemaakt.

Onderwerp: "Wijzigingsplan ex artikel 11 WRO "Buitengebied Ambt Delden, wijzigingsplan Veelersweg 2-4 te Bentelo", gemeente Hof van Twente Kenmerk: 2008/0153208

Persbericht!!!

Onderwerp: Integrale planning P&C cyclus 2009.
Kenmerk: 2008/0171710

GS heeft de integrale planning P&C cyclus 2009 vastgesteld.

Onderwerp: Planning tussentijdse evaluatie nota "Samen & Overijssel 2009-2012" Kenmerk: 2008/0173421

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten per brief geïnformeerd over hun voornemen om de voortgang van het beleid zoals vastgelegd in de nota "Samen & Overijssel 2009-2012" te evalueren. In die nota is het provinciale beleid rondom jeugd, sociale infrastructuur en cultuur vastgelegd. In het voorjaar van 2009 zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden van alleen het jeugdbeleid (Nieuwe Bezems). In de tweede helft van 2010 zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden van het gehele beleid zoals dat in de nota beschreven staat.

Onderwerp: Heroverweging goedkeuringsbesluit bestemmingsplan "Het Eikendal"; gemeente Deventer. Kenmerk: 2008/0172488

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar het bestemmingsplan Het Eikendal van de gemeente Deventer geheel goedgekeurd. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze zomer dit goedkeuringsbesluit vernietigd. De Raad van State vond dit besluit op onderdelen niet zorgvuldig voorbereid omdat Gedeputeerde Staten de bedenkingen van één reclamant ten onrechte deels niet-ontvankelijk hadden verklaard. Nu het gehele oorspronkelijke besluit is vernietigd hebben Gedeputeerde Staten alsnog beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan en alle 3 daartegen ingebrachte bedenkingen. De bedenkingen zijn alsnog inhoudelijk beoordeeld en ongegrond verklaard. Het plan is alsnog goedgekeurd, met uitzondering van het uit te werken plandeel dat betrekking heeft op het gebied De Kiefte, waaraan de Raad van State al goedkeuring had onthouden.

Onderwerp: Vastgesteld bestemmingsplan "Buitengebied herziening 2005, herziening Grintweg/Nieuwe Hoevenweg". Kenmerk: 2008/0167535

De gemeente Twenterand heeft GS verzocht het bestemmingsplan "Buitengebied herziening 2005, herziening Grintweg/Nieuwe Hoevenweg" goed te keuren. Dit plan voorziet in de verplaatsing van een burgerwoning van de Grintweg naar de Nieuwe Hoevenweg in de Pollen. Met dit plan kan de uitvoering van het reconstructieplan Salland-Twente worden bevorderd. GS hebben besloten het bestemmingsplan goed te keuren.

Onderwerp: Bestemmingsplan Twekkelerveld 2005 (gemeente Enschede) Kenmerk: 2008/0163985

De raad van de gemeente Enschede stelde op 7 april 2008 het bestemmingsplan Twekkelerveld 2005 vast. Het bestemmingsplan legt in hoofdzaak de bestaande situatie vast. Het plan maakt ook enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk, waaronder het winkelcentrum aan de GJ van Heekstraat. Tegen het plan zijn bedenkingen ingediend, onder andere op het bouwplan voor het winkelcentrum. Gedeputeerde Staten moesten een van de bedenkingen buiten behandeling laten. Voor de andere bedenkingen geldt dat Gedeputeerde Staten van mening zijn dat de gemeente deze zorgvuldig afhandelde. Gedeputeerde Staten verklaarden die bedenkingen, voor zover ontvankelijk, ongegrond en keurden het plan nagenoeg geheel goed.

Onderwerp: Subsidie voor Korte Afstand Radio; prioritering bij verkeerslichten voor het OV Kenmerk: 2008/0164659

De provincie Overijssel zet ruim ¤ 600.000,-- in om de doorstroming van het busvervoer in West-Overijssel te verbeteren. Dit geld wordt gebruikt om alle verkeerslichten waar het busvervoer gebruik van maakt te voorzien van Korte Afstand Radio (KAR). Dit is een systeem waarmee de bus het verkeerslicht gemakkelijk en flexibel kan beïnvloeden als het achter ligt op het reisschema. Door de verkeerslichten te voorzien van KAR wordt het openbaar vervoer qua reistijd veel betrouwbaarder en dus aantrekkelijker. Ook kunnen de hulpdiensten gebruik maken van de apparatuur en via hun systemen de verkeerslichten aansturen. In de zomer van 2009 zijn alle verkeerslichten met KAR uitgerust.

Onderwerp: Opzet jaarverslag 2008.
Kenmerk: 2008/0167266

GS heeft de opzet en de planning voor het Jaarverslag 2008 vastgesteld. Via het Jaarverslag wordt verantwoording afgelegd over de geleverde prestaties in 2008. De verantwoording is gebaseerd op de Programmabegroting 2008.

Onderwerp: Ontwikkelingen Wabo ­ kabinetsstandpunt Mans en eindbeeld Wabo ­ Bestuurlijke Verkenningsgroep Kenmerk: 2008/0167557

De uitvoering van overheidstaken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving voor de fysieke leefomgeving (milieu, bouwen, ruimtelijke ordening) door gemeenten, waterschappen en provincies vraagt voortdurende aandacht. Naar aanleiding van het voorstel voor een Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, een advies van de commissie Mans over de toekomst van deze taakuitoefening, en een advies van de commissie Oosting over onderlinge verhoudingen van gemeenten en provincies, hebben bestuurders in Overijssel onlangs met elkaar gesproken over de toekomstige uitvoering van deze taken in Overijssel. Om de gevolgen van landelijk beleid op dit terrein voor de Overijsselse situatie goed te kunnen bekijken is door de bestuurders afgesproken een 'bestuurlijke verkenningsgroep' in te stellen. Leden daarvan zijn de wethouders Elferink (Raalte), Van der Zee (Enschede), burgemeester Stegers (Tubbergen), watergraaf Kuks (Regge en Dinkel) en gedeputeerde Ranter. Als externe voorzitter is aangezocht mw. M. van der Tas uit Apeldoorn (oud-wethouder, en voorzitter van de Overijsselse provinciale adviescommissie voor de fysieke leefomgeving).

Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst BRZO Regio Midden en Oost Nederland Kenmerk: 2008/0171599

GS besluiten tot het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst BRZO (Besluit Risico's Zware Ongevallen) Regio Midden en Oost Nederland met de provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht. Met het vaststellen van deze samenwerkingsovereenkomst wordt een grotere kwaliteit van het toezicht op externe veiligheid mogelijk maakt. Dit komt omdat gekwalificeerde toezichthouders makkelijk uitgewisseld kunnen worden en de opleiding van de inspecteurs gezamenlijk wordt opgepakt. Het bedrijfsleven zal deze kwaliteitsverbetering ervaren als een vermindering van de toezichtlast.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen PMJP/POP-2 LEADER as Kenmerk: 2008/0164654

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 8 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Met de uitvoering van de beschikte projecten worden o.a. de volgende resultaten bereikt:
- multifunctionele sportaccomodaties/terreinen in Lettele en Gramsbergen
- extra aanpassingen en sport- en speelvoorzieningen bij het kulturhusen in Luttenberg
- vernieuwing/uitbreiding van een recreatievoorziening in Holten en Ommen Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie een subsidie in het kader van het Europese subsidieprogramma POP-2 beschikbaar. Deze subsidies worden verstrekt voor projecten die een bijdrage leveren aan versterking van de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. De projecten worden uitgevoerd in het kader van de LEADER-as van het POP-2. Dit betreft een bottom up aanpak in 6 gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. In totaal stellen Gedeputeerde Staten ¤ 1.247.477,00 aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 532.272,00 aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ruim ¤3,5 miljoen.

Onderwerp: Vergadering Bestuurlijk Platform Europa d.d. 28 november 2008 Kenmerk: 2008/0170049

Op 28 november 2008 vergadert het Bestuurlijk Platform Europa, tevens bestuur van de Vereniging naar Belgisch recht, de INPA Huis van de Nederlandse Provincies. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de agenda en de achterliggende stukken en hun inbreng bepaald.

Onderwerp: Bestuurlijk stadsgesprek met de gemeente Enschede in het kader van het Grote Stedenbeleid op 26 november 2008 Kenmerk: 2008/0170716

Gedeputeerden Buursink en Ranter nemen deel aan het stadsgesprek met Enschede in het kader van het Grote stedenbeleid. Gesproken zal worden over de stand van zaken met betrekking tot het uitvoeringsprogramma Grote Stedenbeleid 2005 ­ 2009 en de toekomst van het Overijsselse Grote Stedenbeleid.

Onderwerp: Vergadering comité van toezicht Interreg IIIA (2000-2006) en Interreg IVA (2007-2015) Kenmerk: 2008/0172874

Op 28 november a.s. zullen vergaderingen plaatsvinden van het Comité van Toezicht Interreg IIIa (2000-2006) en Interreg IVA (2007-2015). De vergadering van het Interreg IIIA staat met name in het teken van de afsluiting van het programma. Voor de vergadering van Interreg IVA staat bespreking en besluitvorming van de eerste majeure projecten geagendeerd. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de stukken en haar standpunten bepaald inzake de voor besluitvorming voorliggende 'majeure projecten' (projecten worden langs de gehele Nederlands-Duitse grens uitgevoerd). Er wordt ingestemd met de positieve advisering over twee projecten en van een derde project wordt kennisgenomen van de inhoud.

Onderwerp: Programma A1-zone: vervolg Agenda A1-zone Kenmerk: 2008/0172975

Het programma A1-zone is een van de speerpunten in het coalitieakkoord '&Overijssel' . Het programma heeft als doel om de ontwikkelkansen van de A1 en de parallelle spoorlijn te benutten en de kwaliteiten te behouden en te versterken, om zo de zone tot het visitekaartje van Oost Nederland te maken.

In de eerste helft van dit jaar is met een groot aantal overheden en maatschappelijke organisaties gewerkt aan een Agenda voor de A1-zone. De Agenda is bedoeld om een aantal centrale vraagstukken en opgaven te agenderen.

Wij hebben besloten om op basis van de reacties op de Agenda in te stemmen met een gezamenlijke uitwerking van de Agenda. De ambitie is om per medio 2009 een uitgewerkt gezamenlijk investeringsprogramma gereed te hebben waarin de betrokken partijen participeren.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.