Gemeente Rotterdam

Nr. 207
25 november 2008

Begeleidingsproject ExIT Feijenoord succes Langdurig werklozen aan het werk

Het begeleidingsproject Extra Intensieve Trajectbegeleiding (ExIT) in Feijenoord is een succes, blijkt uit een evaluatierapport van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam (SoZaWe). In 2006 heeft ExIT een uitstroompercentage onder haar deelnemers gerealiseerd van 60%, waarvan 40% (111 mensen) is uitgestroomd naar werk. Bij een vergelijkbare populatie waar geen intensieve begeleiding wordt gegeven, stroomt 13% uit naar werk. Voor de periode januari 2007 tot maart 2008 realiseerde ExIT een uitstroompercentage van 50%, met een uitstroom naar werk van 34%. Het project wordt nu uitgebreid naar de andere werkpleinen, te beginnen naar de werkpleinen Dwarsdijk en Schiekade. Daarna volgen de andere werkpleinen.

Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid: "Dat zogenaamde granieten bestand krijgen we dus wel aan het werk! Met de intensieve begeleiding blijkt het voor veel langdurige werklozen met fysieke en psychische problemen mogelijk om binnen twee tot drie jaar weer aan het werk te gaan. Dat is geweldig voor die mensen. Ze doen weer mee in de maatschappij. Met het succes van ExIT is bovendien met een investering van E224.000 ook E1.456.054 aan uitkeringen bespaard. Dus we boeken aan twee kanten resultaten. We gaan het project nu uitbreiden en verwachten ook op de andere werkpleinen vergelijkbare resultaten te boeken. Tot 2012 willen we minimaal 2000 mensen de ExIT aanpak begeleiden en 50% van hen duurzaam laten uitstromen naar werk."

Het begeleidingsproject ExIT is in mei 2005 als pilot gestart in Feijenoord en richt zich op langdurig werklozen met fysieke en psychische problemen en belemmeringen. De mensen die het ExIT project volgen, krijgen eerst een uitgebreide en duidelijke diagnosestelling. Op basis daarvan wordt gepaste hulpverlening verzorgd. Als blijkt dat ze naar werk kunnen uitstromen, start het traject waarin ze naast begeleiding van de klantmanager ook professionele hulp van een maatschappelijk werkster, een acquisiteur, een psycholoog en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige krijgen. Samen werken zij naar het uiteindelijke doel: uitstroom naar werk. Bij sommige mensen blijkt tijdens de screening de problematiek dusdanig ernstig dat doorstroom naar een baan niet mogelijk is. Zij worden doorverwezen voor adequate zorgverlening naar de reguliere hulpverlening, omdat ze bijvoorbeeld kampen met ernstige psychische klachten.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam