Gemeente Grootegast


Feestelijke opening Plattelandshuis Westerkwartier in Grootegast

Dinsdag 25 november 2008 om 15.30 uur openen gedeputeerde Douwe Hollenga van de provincie Groningen en wethouder Jan Oomkes van de gemeente Zuidhorn het nieuwe Plattelandshuis Westerkwartier. Het plattelandshuis is gehuisvest in het Witte Huis, naast het gemeentehuis in Grootegast. Inwoners, belangengroepen- en verenigingen en ondernemers kunnen hier terecht met ideeën en projecten die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het Westerkwartier. Het plattelandshuis is tijdens kantooruren geopend en is bereikbaar via telefoonnummer 0594 695774 en via plattelandshuis@grootegast.nl.

Plattelandshuis

Dit nieuwe loket in het Westerkwartier speelt een belangrijke rol bij de afstemming van initiatieven en het vergroten van de betrokkenheid van lokale actoren bij de uitvoering van projecten. Initiatiefnemers kunnen hier terecht voor advies en informatie en voor een eerste toets op de haalbaarheid van een project. Als het nodig is worden zij doorverwezen naar andere experts en financiers. Het plattelandshuis helpt tevens bij de ontwikkeling van projecten en financiert ook kleine initiatieven.

Partners

In het plattelandshuis zitten vertegenwoordigers van organisaties die ruime kennis hebben van het Westerkwartier. Het samenwerkingsverband maakt onderdeel uit van het LEADER-programma. De deelnemers zijn: provincie Groningen, gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, Dienst Landelijk Gebied, Vereniging Groninger Dorpen, Toeristische Aanjager, Werkgroep Streekinitiatief en Leader Actiegroep (LAG) Westerwartier.

Het plattelandshuis moet zich ontwikkelen tot een onafhankelijke instelling, die wordt gedragen door diverse partijen. In de toekomst kan het aantal deelnemers worden uitgebreid met bijvoorbeeld partners die actief zijn in de sectoren cultuur en land- en tuinbouw.

LEADER

Het doel van LEADER is het versterken en verder ontwikkelen van de leefbaarheid en de economie op het platteland. LEADER ondersteunt initiatieven die van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf komen en die bijdragen aan een vitaal platteland op de lange termijn. Voor initiatieven in het Westerkwartier is tot en met 2013 bijna ¤ 7,8 miljoen beschikbaar. LEADER is een onderdeel van het Programma Landelijk Gebied van de provincie Groningen