Waterschap Velt en Vecht


Gematigde stijging waterschapstarieven

Dagelijks bestuur stelt voor af te stappen van nullijn en te bezuinigen

Het dagelijks bestuur (DB) van waterschap Velt en Vecht stelt voor de waterschapstarieven de komende jaren gematigd te laten stijgen en te bezuinigen op uitgaven. De tarieven die betrekking hebben op de zorg voor het watersysteem gaan in het voorstel jaarlijks met drie procent omhoog. De tarieven voor waterzuivering gaan in 2009 met zes procent omlaag, maar vanaf 2010 jaarlijks met vier procent omhoog. Het algemeen bestuur (AB) van Velt en Vecht bespreekt de voorstellen op dinsdag 25 november.

Vorig jaar had Velt en Vecht een financiële meevaller van 28 miljoen euro doordat de Nederlandse Waterschapsbank eenmalig extra dividend uitkeerde. Een groot deel van deze meevaller is destijds opzij gezet om de tarieven voor het watersysteem de komende vijf jaar niet te laten stijgen. "In het licht van de huidige financiële ontwikkelingen vinden we het als dagelijks bestuur onverstandig aan deze nullijn vast te houden, hoe vervelend we dit ook vinden. Dit zou in onze ogen een te zware wissel op de toekomst trekken," aldus dijkgraaf Wim Wolthuis.

Financiële ontwikkelingen

De kosten die het waterschap maakt, stijgen de komende jaren harder dan waar tot dusverre rekening mee is gehouden. Verschillende projecten zijn duurder geworden waardoor deze niet meer volledig uit reserves zijn te financieren en de kosten voor lenen zijn toegenomen. In de meerjarenramingen wordt nu rekening gehouden met hogere rentepercentages. Bovendien moet er meer worden geleend doordat projecten duurder zijn geworden. Hoewel de olieprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald, is de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd weer gaan stijgen. Omdat het waterschap veel energie verbruikt, vooral bij de waterzuivering, leidt ook dit tot extra kostenstijgingen. Verder stijgen de kosten voor onderhoud van de rioolwaterzuiveringen. Dit geldt ook voor de automatiseringskosten, onder meer door hogere eisen die landelijk worden gesteld aan elektronische dienstverlening. Tot slot stijgen de personeelskosten doordat de formatie moet worden uitgebreid onder invloed van nieuwe wet- en regelgeving en nieuwe Cao-afspraken.

Maatregelen

Al deze financiële ontwikkelingen drukken de komende jaren zwaar op de begroting. Daarom wil het DB bezuinigen. Zo is het voorstel om te temporiseren in de uitvoering van baggerwerkzaamheden. Dit betekent een besparing van ruim 2,5 miljoen euro tot 2014. Ook stelt het DB voor om besparingen door te voeren op de zuivering van afvalwater (ongeveer 1,3 miljoen euro tot 2014). Daarnaast wordt in het voorstel van het DB afgezien van een aantal voorgenomen formatieuitbreidingen. Tot slot wil het DB volgend jaar nagaan of er meer bezuinigingen mogelijk zijn. Enerzijds door kritisch te kijken naar de uitgaven, anderzijds door te kijken naar de mogelijkheden om ambities bij te stellen. Verder wil het DB onderzoeken of de afhankelijkheid van energieleveranciers kan worden beperkt door zelf meer energie op te wekken.

Blijven investeren

Met het oog op de klimaatverandering en de Europese Kaderrichtlijn Water wil het DB de komende jaren blijven investeren in projecten, onder meer langs het Schoonebeekerdiep, op verschillende plekken langs de Vecht en bij Weijerswold.