Ingezonden persbericht


(20 november 2008 - Bericht van XminY Solidariteitsfonds)

P E R S B E R I C H T

Debat 'Solidariteit of liefdadigheid?' op 25 november

Amsterdam, 20 november 2008 -
In het kader van haar 40-jarig jubileum organiseert XminY Solidariteitsfonds een debat over ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit. Dinsdag 25 november gaan Rene Grotenhuis (directeur Cordaid), Jan Pronk (voormalig voorzitter van XminY), Adrie Papma (Directeur Bedrijfsvoering en Alliantievorming van Oxfam-Novib ) en Kees Hudig (XminY) in debat over de vraag welke strategie het meest succesvol is om de kloof tussen arm en rijk te dichten, om de ongelijkheid in de wereld daadwerkelijk te verminderen. Het debat wordt geleid door Evelijne Bruning (hoofdredacteur Vice Versa).

De afgelopen maanden is er zowel uit linkse als uit rechtse hoek veel kritiek te horen geweest op het beleid van ontwikkelingsorganisaties en het beleid van het ministerie en de medefinancieringsorganisaties. Koenders reageerde onlangs op kritiek door te stellen dat hij de 'hulpindustrie' open wil breken, minder zelf wil doen en meer wil samenwerken met andere ministeries, andere landen, het bedrijfsleven en lokale NGO's in ontwikkelingslanden.

Welke kant gaat het op? Wordt het bedrijfsleven meer en meer betrokken? Of is het bedrijfsleven juist deel van de oorzaken? Er is steeds meer discussie over de gewenste core business van ontwikkelingssamenwerking. Internationale solidariteit lijkt weg gezet bij het grof vuil en
liefdadigheid viert hoogtij in een stortvloed van goede doelen. Blijven we doekjes voor het bloeden uitdelen of worden de structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid eindelijk grondig aangepakt?

25 november, 19 uur. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Het programma:
http://www.xminy.nl/files/200811_Debat_Solidariteit.pdf

Meer informatie: http://www.xminy.nl

-------