Ingezonden persbericht


Let op! Embargo tot 25 november 16.00 uur

Veel variatie in Top 10 van eerste VERS TOP 100

De eerste Vers Top 100 wordt vandaag, dinsdag 25 november gepubliceerd. De top 10 van deze ranglijst is, zoals de hele Top 100, bijzonder gevarieerd. Microgroenten, frituren met stoom, een vleesvervanger, duurzame vis, gezonde frieten, schoolfruit, biologische productie, garnalenpelmachine en eetbare fruitcoating. Het zijn de kernwoorden die de inzendingen van de top 10 typeren. De Vers Top 100, volgens de makers een prestigieuze, maar ietwat eigenwijze ranglijst, zal vanaf nu elk jaar de innovaties in de verswereld in beeld brengen.

De presentatie van de eerste Vers Top 100 vindt vanmiddag om 15.00 uur plaats in het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN AMRO, hoofdsponsor van de Vers Top 100, editie 2008. De lijst is vooral bedoeld als aanjager en inspiratiebron voor de verssector en als stimulans voor nieuwe kruisbestuivingen. Steeds nadrukkelijker blijken producenten en verwerkers van versproducten, maar ook andere toeleveranciers op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. De Vers Top 100 brengt de koplopers en prominenten in dit segment in beeld.

Nummer 1 in de eerste Vers Top 100 is Koppert Cress, een bedrijf uit Monster dat is gespecialiseerd in 'cressen', zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen. Deze bijzondere microgroenten vinden vooral gretig aftrek bij de betere restaurants in de hele wereld. Op de tweede plek is HiFri geëindigd, een typisch voorbeeld van een ietwat eigenwijze kandidaat in de lijst. Het bedrijf levert namelijk geen vers product, maar wel een technologie waarmee een vers product - frites en snacks - op een gezonde manier, namelijk met stoom in plaats van vet, wordt bereid. De derde plek is weggelegd voor Meatless, een plantaardige vleesvervanger die al in vele verse vleesproducten, zoals de Febo-kroket, wordt toegepast. Het product zorgt ervoor dat vlees minder vet bevat, zonder dat de smaak van het vleesproduct verandert.

Verder wordt de top 10 gecompleteerd door Anova met gecertificeerde, duurzame vissoorten (4), Farm Frites met het product Nature's Goodness (5), Fishes met duurzame vis onder merknaam in supermarkten (6), Campina met schoolfruit (7), Heiploeg met biologische productie (8), Heiploeg met de garnalenpelmachine (9) en FTNON met Natureseal, eetbare fruitcoating (10).

De Vers Top 100, een initiatief van Denhatex Uitgeverij en Stijlmeesters, schetst een beeld van de bedrijven die actief zijn in deze verssector en daarin opvallen door hun initiatieven en innovaties. De lijst met de 100 kandidaten wordt gepubliceerd in een glossy magazine. Naast het overzicht van de crème de la crème van de Nederlandse versgerelateerde sector bevat het magazine ook achtergrondverhalen en interviews met kopstukken uit de verssector.

De redactie van de Vers Top 100 heeft na eigen research een fors aantal bedrijven geselecteerd. Hiervan is een kort profiel opgesteld op basis waarvan de onafhankelijke jury deze inzendingen heeft beoordeeld. Uiteindelijk heeft deze onafhankelijke jury de top 100 samengesteld. De gehanteerde criteria zijn: innovatief vermogen, ondernemerschap, groeiperspectief, duurzaamheid. Zijn het absoluut de 100 besten? Nee, de Vers Top 100 is geen wetenschap. Het is een mix van feiten en beoordeling van openbare informatie

De totale lijst van de Vers Top 100, met van elke kandidaat een kort profiel, is vanaf 25 november, 16.00 uur te vinden op www.verstop100.nl.

Voor de pers ­