Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg/Kinderdijk, 25 november 2008

WERELDERFGOED KINDERDIJK ONTVANGT EXTRA SUBSIDIE OM UITBREIDINGSPLANNEN TE VERWEZENLIJKEN

Naast de subsidies voor de noodzakelijke restauraties ontving het Werelderfgoed Kinderdijk onlangs een subsidie, die zal worden aangewend om de infrastructuur verder aan te passen.

Om de bezoeker van Kinderdijk in de toekomst beter te kunnen informeren over het waterbeheer door de jaren heen worden met deze gelden nieuwe onderdelen aan de huidige presentatie toegevoegd. Bovendien wordt de routing aantrekkelijker gemaakt.

De uitbreiding betreft de aanleg van een kleine scheepswerf waar 'Kinderdijkers' zullen worden gebouwd. De Kinderdijkse kleine hoogaars, een boot zonder dekken, is waarschijnlijk het oudste en kleinste type hoogaars. Deze boot van circa 10 meter lang werd veelal gebruikt als veerschuit of voor de kleine visvangst. Om van de scheepswerf een regionaal project te maken, worden voor de scheepsbouw ook vrijwilligers uit de regio ingezet. Eveneens zijn scholen, die op de werf een deel van hun opleiding willen geven, van harte welkom.

Het tweede onderdeel van de uitbreiding betreft een nieuw bezoekerscentrum in het Wisboom Gemaal met een mediashow, maquette en horecagelegenheid. De mediashow geeft op een spectaculaire wijze het waterbeheer weer en de maquette laat zien wat het betekent om circa 5 meter onder NAP te wonen.

Er is tevens een evenemententerrein in aanbouw.

Door het vlotte verloop van de restauraties kan er nu ook worden gewerkt aan deze verbeteringen van de infrastructuur en is het Werelderfgoed Kinderdijk hard op weg om op 1 januari 2011 geheel zelfstandig verder te gaan.


---