Gemeente Maastricht

Maastrichtenaar positief over Tram Vlaanderen Maastricht

Uit een onlangs gehouden digitale meningspeiling onder inwoners van de stad komt naar voren dat zij positief gestemd zijn over de tramplannen. 55% van de Maastrichtenaren geeft aan dat de tramverbinding er zeker moet komen en 30% zegt dat hij er misschien moet komen. Slechts 8% van de bevolking zegt dat de tram er zeker niet moet komen. In het onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen bewoners die in buurten wonen waar de tram straks door heen gaat rijden en bewoners die in de overige buurten in Maastricht wonen. Opmerkelijk: de uitkomsten van de meningspeiling zijn voor beide groepen vrijwel identiek.

Bewoners vinden dat de geplande tram positief zal bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad en dat de tram tevens zal bijdragen aan de economische structuurversterking in de regio. De technische inpassing (bovenleiding, rails, etc.) is slechts voor weinig bewoners een reden om af te zien van de komst van de tram. Veel bewoners verwachten dat de tram minder overlast zal veroorzaken dan de bussen.

Ook het te verwachten gebruik van de tram laat een positief beeld zien. Zowel voor verplaatsingen binnen Maastricht als voor verplaatsingen naar België is er een groot potentieel reizigers vanuit Maastricht. Naar eigen zeggen gaat ook een aantal bewoners dat momenteel (bijna) geen gebruik maakt van het openbaar vervoer straks wel gebruik maken van de tram Vlaanderen Maastricht.

Het onderzoek wordt aangeboden aan de raadscommissie en de resultaten worden meegenomen in het vervolgtraject. Begin 2009 buigt de gemeenteraad zich over het definitieve tracé van de tram. Ook de bevolking krijgt dan nog een keer de kans om te reageren.