Ingezonden persbericht


Gorinchem, 24 november 2008

Recreatiebranche legt initiatief voor loopbaanontwikkeling bij werknemer zelf

Medewerkers van recreatiebedrijven, zwembaden en buitensportbedrijven kunnen zonder tussenkomst van de werkgever aan de slag gaan met hun loopbaanplanning. Het Sociaal Fonds Recreatie biedt workshops en loopbaanadviesgesprekken aan, de werknemer vraagt op eigen initiatief hiervoor subsidie aan. Het aanbod is bestemd voor alle functieniveaus en -typen, van groenmedewerker tot zwemonderwijzer, van receptioniste tot manager. Het Sociaal Fonds wil met de nieuwe aanpak de mobiliteit binnen de branche vergroten.

Gedurende een jaar wisselt 11% van de werknemers in de verblijfsrecreatie binnen de branche van werkgever. Voor zwembaden ligt dit cijfer op 8%. De interne verticale mobiliteit binnen bedrijven is 3%. Volgens Sociaal Fonds Recreatie wordt horizontale doorstroom steeds noodzakelijker in de toekomst, het is vooral kansrijk in bungalowparken en bij buitensportbedrijven. Het doel van loopbaanoriëntatie is medewerkers hun carrièremogelijkheden binnen het bedrijf en in de branche te laten ontdekken. Het percentage werknemers dat uitstroomt ligt tussen 11% (zwembaden) en 25% (gemengde bedrijven).

Interne arbeidsmarkt
"Onze boodschap is: neem de regie van je carrière in eigen hand. SFRecreatie beloont eigen initiatief met workshops en een persoonlijk adviesgesprek. Wij verwachten dat dit voor veel medewerkers in de recreatie het zetje is dat ze nodig hebben. Het doel is meer beweging op de interne arbeidsmarkt", aldus Johan Bijlsma, voorzitter van de werkgroep Loopbaanoriëntatie.

Het Sociaal Fonds biedt elke werknemer de mogelijkheid de workshop te volgen en het adviesgesprek aan te vragen. Samen met een loopbaanadviseur stelt de medewerker doelen en acties vast. Het is aan de medewerker om het moment te bepalen waarop de leidinggevende wordt betrokken bij de loopbaanplanning. Managers kunnen inschrijven voor de workshop 'Managen van loopbaanontwikkeling'. De eigen loopbaan en die van de medewerkers staat hierbij centraal. De stijl van leidinggeven, instrumenten voor loopbaanontwikkeling en omgaan met werkstress komen aan bod.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie (