Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 25 november 2008



Persbericht

Gemeente De Wolden zet zich in voor Cultuureducatie


Het college van de gemeente De Wolden heeft besloten tot het oprichten van een cultuureducatienetwerk in De Wolden. Een netwerk als inspiratiebron, met als doel om kinderen van De Wolden in aanraking te laten komen met een rijk, levendig en gevarieerd cultureel aanbod. Dit is mede mogelijk gemaakt door de inzet van provinciale ondersteuningsmiddelen. De gemeente wil het lokale aanbod op het gebied van cultuureducatie bevorderen.

In de Cultuurnota geeft de gemeente aan dat zij door het oprichten van een cultuureducatienetwerk de scholen wil ondersteunen bij de invulling van cultuureducatie. Zo heeft er een inventarisatie onder alle basisscholen in De Wolden plaatsgevonden waardoor de gemeente inzicht heeft gekregen in de behoeften aan cultuureducatie. Deze uitkomsten  worden nu gekoppeld aan het cultureel aanbod in De Wolden en daarbuiten.

Mede door een cultureel platform verder vorm en inhoud te geven, worden bijvoorbeeld lokale kunstenaars, musea en culturele stichtingen actief betrokken bij de cultuureducatie binnen De Wolden. Door cultuur een sterke positie te geven in het programma dagarrangementen (doorlopend aanbod voor kinderen van voorzieningen in opvang, onderwijs en vrije tijd) wil de gemeente een sterkere verbinding leggen tussen cultuur en kinderen. Het culturele netwerk wordt versterkt doordat men actief de samenwerking zoekt met andere organisaties en instellingen zoals onderwijs, opvang en sport.

Instellingen worden gestimuleerd om 'producten' te ontwikkelen die voor scholen gebruikt kunnen worden. In dit licht heeft de gemeente een eenmalige startsubsidie verstrekt aan het culturele en educatieve project 'de Kunstboom' voor de vier basisscholen in Zuidwolde. Het project, dat is ontwikkeld door Studio Kleinkunst, is een aanzet om te komen tot een gedifferentieerd aanbod van cultuur binnen de scholen.

Er gebeurt in De Wolden veel op het gebied van kunst en cultuur. Het is nu zaak dit allemaal goed te stroomlijnen en al deze partijen bij elkaar te brengen. Want wat de partijen bindt zijn de kinderen en de meerwaarde die een gezamenlijke aanpak van cultuureducatie voor hen biedt.

/////////////////////////////////





Gemeente De Wolden