Gemeente De Bilt


Dorpshuis Westbroek onder de loep

Het Dorpshuis Westbroek zou meer kunnen bieden en betekenen dan nu het geval is. Dat is de tussentijdse uitkomst van een, in opdracht van de gemeente en Provincie gehouden, onderzoek onder de gebruikers van het dorpshuis en de inwoners van Westbroek.

In oktober heeft Bureau Companen in opdracht van de gemeente gesprekken gevoerd met de gebruikers van het dorpshuis over de huidige en toekomstige gebruikersmogelijkheden voor het dorpshuis. Vervolgens is tijdens een bijeenkomst ook aan de inwoners van Westbroek gevraagd hun wensen voor het dorpshuis kenbaar te maken. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag of het dorpshuis voldoet aan de wensen van gebruikers of dat er wellicht aanpassingen nodig zijn.

Uit de inventarisatie komt naar voren dat het dorpshuis een belangrijke functie vervult in het dorp. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat het gebouw niet op alle fronten (meer) aan de vraag voldoet. Sommige ruimtes zijn ongeschikt voor het gewenste gebruik. Bijvoorbeeld vanwege de gedateerde uitstraling, bouwkundige beperkingen of de beperkte toegankelijkheid voor ouderen.

Companen heeft drie scenario's ontwikkeld die deze knelpunten kunnen oplossen, variërend van het plegen van groot onderhoud van het gebouw tot het ontwikkelen van een multifunctionele accommodatie. Op dit moment werkt Companen de drie scenario's verder uit op geschiktheid en haalbaarheid. De Provincie Utrecht is mede opdrachtgever van dit haalbaarheidsonderzoek. Zij wil hiermee de leefbaarheid in de kleine kernen op peil houden.

Naar verwachting zullen begin volgend jaar de resultaten van deze haalbaarheidsstudie gepresenteerd worden in het dorp.

De Bilt, 25 november 2008