Ingezonden persbericht


Persbericht

Unisys Security Index laat zien dat Nederlanders voorkeur geven aan een vingerafdruk voor de verificatie van hun identiteit Nederlanders minst bezorgd over financiële, internet, persoonlijke en nationale veiligheid

Schiphol-Rijk, 25 november 2008 - Unisys Corporation (NYSE:UIS) kondigt vandaag de resultaten aan van Unisys' derde Security Index. Hieruit komt naar voren dat de Nederlandse consumenten de voorkeur geven aan vingerafdrukoplossingen voor de verificatie van hun identiteit, daarnaast zijn zij het tweede land binnen Europa - achter Groot-Brittannië - die open staan voor geavanceerde biometrische oplossingen. De Index toont tevens aan dat de Nederlanders zich weinig zorgen maken over hun veiligheid, hoewel misbruik van persoonlijke informatie nog steeds de grootste zorgen is.

De Unisys Security Index, onderzocht in september 2008, is een wereldwijd onderzoek dat twee keer per jaar gehouden wordt en de mening van meer dan 13.000 mensen in 14 verschillende landen meet. Elk land krijg naar aanleiding van het onderzoek een Indexcijfer toegekend, van 0 - 300, dat het niveau van bezorgdheid binnen dat land weergeeft. In Nederland werden 500 consumenten ondervraagd.

Het huidige Indexcijfer voor Nederland is 87, hiermee zit Nederland ver onder het Europese gemiddelde van 114. In vergelijking tot hetzelfde onderzoek welke in maart 2008 plaatsvond, is dit een afname van 7 punten. Deze score geeft aan dat Nederlandse consumenten zich binnen Europa het minste zorgen maken over hun veiligheid, waarbij Duitsland en Spanje een Indexcijfer hebben van respectievelijk 160 en 138. De vier categorieën tonen aan dat de bezorgdheid over nationale veiligheid zeer laag is met slechts 74 punten, persoonlijke veiligheid heeft een Indexcijfer van 83 punten, terwijl financiële en internetveiligheid beide een score van 96 punten hebben.

Nederlanders winnen biometrische gevecht
De Index toont aan dat Nederlanders binnen Europa een voorkeur hebben voor het gebruik van nieuwe biometrische oplossingen om hun identiteit bij banken, overheden en andere organisaties te verifiëren, zodat misbruik van persoonlijke informatie kan worden verkomen. Meer dan 80 procent van de consumenten wilt graag een pincode (85%), persoonlijk wachtwoord (83%) of vingerafdruk (80%) gebruiken voor verificatie, terwijl respectievelijk 72, 59 en 46 procent gebruik zouden willen maken van een oogscan, gezichtsscan of handscan (bloedvaten). De leeftijd heeft normaal gesproken geen invloed op het gebruik van verschillende technieken, behalve in het geval van gezicht- en handscan. 48 procent van de Nederlanders in een leeftijd van 18 - 34 ziet een gezichtsscan zitten en slechts 36 procent een handscan. Ter vergelijking, 68 procent en 49 procent van de ondervraagden in de leeftijd van 45 - 54 jaar staan open voor een gezicht- of handscan. De ondervraagden met een middelbare of beroepsopleiding staan meer open voor stemopname en gezichtscans en minder open voor het gebruik van pincodes.

De Nederlanders maken zich de meeste zorgen over financiële en internetveiligheid. Hoewel de Nederlanders openstaan voor de adoptie van biometrie, is het verbazingwekkend dat een groot aantal van de ondervraagden op hun hoede is met betrekking tot de adoptie van gezicht- (32,3%) of handscans (42,7%). Helemaal wanneer men kijkt naar de verbeterde veiligheid die deze technologieën kunnen bieden bij de uitwisseling en gebruik van financiële data, zowel online als fysiek. Men kan hieruit concluderen dat educatie rondom de voordelen van biometrie nog nodig zijn.

Max Snijder, CEO, European Biometrics Forum zegt: "het Europese Unisys Security Index rapport en de vragen over het gebruik van biometrie zijn cruciaal om meer inzicht te krijgen in de stuwende krachten binnen de biometrische markt, die van invloed zijn op de publieke veiligheid. De vragen naar het gebruik van biometrie bieden een beginpunt voor verder onderzoek naar de manier waarop biometrie wordt ontvangen door het publiek en naar de beste manier om biometrie in te zetten. Het geeft de verschillen weer tussen de algemene perceptie van de risico's en het gebruik van biometrie om deze risico's te verminderen."

Nationale veiligheid
De Nederlanders maken zich het minste zorgen om hun nationale veiligheid. De Index toont een afname van 84 punten in april, naar 74 punten in september, waarbij slechts éénvijfde van de consumenten zeer tot extreem bezorgd is over hun nationale veiligheid. In vergelijking tot Spanje (53,3%), Duitsland (48,2%) en Italië (38,6%). Het risico van terroristische aanslagen is door de overheid geclassificeerd als substantieel (de op één na hoogste categorie), lijkt het erop dat dan andere veiligheidsonderwerpen voorrang krijgen en dat Nederlanders een enigszins apathische houding hebben ten opzichte van nationale veiligheid.

Financiële veiligheid
Het onderzoek werd in september 2008 uitgevoerd, net voor de huidige financiële crisis. Een toename van bezorgdheid was echter al in september te zien. De Indexscore groeide tot 96 punten, een toename van 7 punten in vergelijking met het onderzoek van april. 15 procent van de consumenten maakt zich zorgen over het nakomen van hun financiële verplichtingen. In andere Europese landen zoals Spanje en Duitsland ligt dit percentage aanzienlijk hoger, respectievelijk 40,4 procent en 33,1 procent.

Internetveiligheid
De Indexscore met betrekking tot Internetveiligheid is afgenomen van 110 punten naar 96 punten. 15 procent blijft zeer tot extreem bezorgd over hun veiligheid wanneer zij online winkelen of bankieren - dit is hetzelfde als in april 2008. Binnen Europa maakt 29,9 procent van de consumenten zich zorgen over hun veiligheid wanneer zij online winkelen. De Duitsers maken zich met 52,6 procent de meeste zorgen over deze dreiging. Volgens Cyveillence is Nederland het thuisland van een relatief groot aantal Malware dropsites die data van geïnfecteerde computers steelt. Deze risico's zijn echter niet dringend genoeg om het gevoel van zekerheid van Nederlanders te verminderen.

Hoewel het aantal consumenten dat zich zorgen maakt over hun persoonlijke veiligheid vermindert, is het misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke informatie nog steeds de belangrijkste zorg in Nederland. Zesendertig procent van de Nederlanders is zeer tot extreem bezorgd over deze risico's, terwijl 17 procent onbezorgd is. Volwassenen maken zich de meeste zorgen met een gemiddelde score van 33 procent. Volwassenen van 45 jaar en ouder maken zich zorgen over virussen en spam, terwijl de jongere generatie in de leeftijd van 18 to 34 zich nauwelijks zorgen maakt.

Jan van der Sluis, Senior manager, Identity and Credentialing Solutions bij unisys zegt: " Het wordt tijd dat zowel organisaties als consumenten alerter worden op veiligheidsrisico's. Betere beveiligingsmechanismen zijn nodig in Nederland en we zien een aanmoediging in het feit dat consumenten verbeteringen op dit gebied waarderen. Veiligheid moet je in eerste plaats zien als een ontwerp, een architectuur waarover goed is nagedacht en in tweede instantie pas een combinatie van technologieën. Het is nu de uitdaging om gebruiksvriendelijkheid voor consumenten aan te tonen voor een brede acceptatie."



Ingezonden persbericht