Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
25 november 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 18 november 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Evaluatie dakbedekkingsregeling 2007 vastgesteld Gedeputeerde Staten hebben de evaluatie van de 'Dakenregeling' 2007 vastgesteld en aan Provinciale Staten verzonden. In november 2007 zijn in totaal 500 aanvragen voor subsidie voor dakbedekking van boerderijen door de provincie ontvangen. In totaal hebben 237 aanvragers subsidie ontvangen; 140 subsidies zijn verstrekt voor rieten daken en 97 voor een pannendaken. Daarnaast zijn er nog 42 uilenborden gesubsidieerd. In totaal is een bedrag van E 7,20 miljoen euro geïnvesteerd, hiervan is E 2,03 miljoen afkomstig uit de regeling. Omgerekend een provinciale bijdrage van 28% op de totale investeringskosten. Als onderdeel van het programma ruimtelijke kwaliteit uit het streekplan wordt een werkplan karakteristieke Friese bebouwing opgesteld. In dit plan wordt verder uitgewerkt hoe aan de regiefunctie van de provincie inhoud gegeven kan worden. Verder wordt samen met partners aan de hand van criteria en kwaliteitseisen nader gedefinieerd wat tot karakteristieke Friese bebouwing behoort. Of daar in de toekomst al dan niet een dakenregeling deel van uit zal maken, wordt expliciet in de besluitvorming meegenomen. GS hebben niet het voornemen om in 2009 opnieuw de regeling open te stellen. Notitie evaluatie dakbedekkingsregeling beschikbaar


2. Bezinningstoerisme
Het college licht in een beleidsbrief aan provinciale staten de subsidieregeling bezinningstoerisme toe waarmee de toeristische branche in onze provincie verder wordt gestimuleerd. Bij deze vrij jonge vorm van toerisme gaat het vooral om cultuur- en natuurbeleving, tot rust komen in en rondom cultureel en landschappelijk erfgoed. De subsidieregeling geldt uitsluitend voor het maken van aanbod en activiteiten op het gebied van bezinningstoerisme in of bij erfgoedobjecten en niet voor bouwactiviteiten, beheer, onderhoud en exploitatie. In totaal is op basis van de beleidsnota "Fryslân, toeristische topattractie in Nederland" E 600.000 gedurende een periode van 4 jaar voor subsidie beschikbaar.


3. Provinciale cofinancieringsbijdrage Koers Noord aan 'Scherven & Geluk' en 'Oranjekeramiek' Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stelt E 252.476 beschikbaar aan Keramiekmuseum Princessehof. Het gaat om een cofinancieringsbijdrage van een aanvraag voor subsidie in het kader van de Koers Noord voor twee tentoonstellingen, te weten Scherven & Geluk, huwelijksserviezen in Nederland' in 2009 en 'Oranjekeramiek' in 2010.


4. Provinciale cofinancieringsbijdrage Koers Noord aan 'Fries Straatfestival' Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stelt E 182.500 beschikbaar aan het Fries Straatfestival. Het gaat om een cofinancieringsbijdrage van een aanvraag voor subsidie in het kader van de Koers Noord, waarmee het straatfestival kan worden uitgebouwd tot een beeldbepalend en jaarlijks terugkerend evenement dat veel bezoekers trekt uit binnen- en buitenland.


5. Gedeputeerde Staten stelt E 200.000 euro beschikbaar voor regionale innovatie In het kader van regionaal innovatieprogramma Fryslân Fernijt II stelt de provincie Fryslân E 200.000 beschikbaar voor het project Elektrificering Friese Verhuurvloot. Het doel van het project is elektrisch varen te introduceren in de verhuursector. Tien schepen worden uitgerust met een hybride elektrische aandrijving. Zowel jachtbouwers als verhuurbedrijven nemen deel aan het project. Het project start in 2009.

Het innovatieprogramma wil innovatie in Fryslân een impuls geven en de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven versterken. Het programma stimuleert daarom kansrijke projecten binnen de thema's 'Recreatie en Toerisme', 'Duurzame Energie' en 'water'. De provincie Fryslân draagt E 1,575 miljoen bij aan het totale programmabudget van bijna E 6 miljoen. Het innovatieprogramma loopt van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009.

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008

Ofwêzich: CdK, deputearre Andriesen

---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 11 novimber 2008.
Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 11 novimber 2008.

BESPREKPUNTEN

FPC B1. Nota van wijziging begroting 2009. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Naar aanleiding van de behandeling van de Begroting 2009 in de Staten van 12 november 2008 is bijgaande nota van wijziging opgesteld.

D.S. beslute:

1. de nota van wijziging Begroting 2009 en de daarbij behorende
1e Begrotingswijziging 2009 vast te stellen;

2. concrete voorstellen over de uitvoering van de moties af te wachten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Project Fryske Marren B2. Steatefragen Polderhoofdkanaal. (De Vries )
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Beäntwurding fan fragen dy't steld binne troch de VVD Steatefraksje.

D.S. beslute:
yn te stimmen mei de antwurden.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Milieubeleid B3. Fries Handhavingsoverleg (FHO) van 20 november a.s. (Adema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De agenda van het Fries Handhavingsoverleg van 20 november a.s. ligt voor. Naast een aantal reguliere zaken betreffende de handhaving, staat het thema "omgevingsdienst" op de agenda.

D.S. beslute:
de provinciale vertegenwoordiger in het Fries Handhavingsoverleg te machtigen:

1. in te stemmen met de op basis van de voorliggende agendapunten te maken afspraken;

2. met de Friese portefeuillehouders in gesprek gaan over de "omgevingsdienst";

3. en verder naar bevind van zaken te handelen.

KTU B4. Tûke jongerein: project Fryske Fiersichten. (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In het kader van Fryske Fiersichten is een aantal ideeën op het terrein van het basisonderwijs geïntegreerd tot het project Tûke Jongerein. In het project Tûke Jongerein wordt op vier onderwerpen ingezet:
a. Basisscholen als activerende centra voor de omgeving (dorp, wijk). Dit kan opgevat worden als een verdieping van het thema brede scholen uit Boppeslach;
b. Kweekvijver leerkrachten heeft betrekking op het verder professionaliseren van leraren op het terrein van de hogere cognitieve vaardigheden;
c. Dynamiserend personeelsbeleid door de schoolbesturen moet leraren veel meer de kans geven zich te profileren binnen het team van de betreffende of een andere school;
d. In lokale educatieve netwerken moet de samenwerking tussen de scholen en de ketenpartners concreet gestalte krijgen.

D.S. beslute:
het stuk aan te houden.
gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 8 t/m 14 november 2008. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten van 8 t/m 14 november 2008. (Andriesen)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

FPC H3. Informatieverstrekking aan gemeenten over de invoering van SiSa (Galema) (Single information/Single audit) voor de relatie gemeenten provincie.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Ingaande de jaarstukken 2008 behoren gemeenten zich inzake de door de provincie doorverdeelde Rijksmiddelen te verantwoorden via een bijlage in de jaarrekening. Dit overeenkomstig het per 31 augustus 2008 van kracht geworden artikel 17a van de financiële verhoudingswet. In IPO-verband is afgesproken dat de provincies de gemeente hierover schriftelijk informeren. Dit gebeurt via bijgevoegde brief.

D.S. beslute:

1. kennis te nemen van de wijze waarop gemeenten zich vanaf de jaarstukken 2008 naar de provincie dienen te verantwoorden over door de provincie naar gemeenten doorverdeelde Rijksmiddelen;
2. in te stemmen met het toepassen van de SiSa-methodiek voor aanvullende provinciale bijdragen die in dezelfde beschikking zijn verstrekt als de doorverdeelde Rijksmiddelen;

3. in te stemmen met verzending van bijgevoegde brief;
4. de dienst opdracht te geven tot het SiSaproof maken van de subsidieregelingen en deze voor 1 september 2009 aan Provinciale Staten ter vaststelling aan te bieden.

gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Water H4. Moties en amendementen ontwerp 3e Waterhuishoudingsplan. (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 5 november 2008 hebben Provinciale Staten ingestemd met het ontwerp 3e Waterhuishoudingsplan, zij het dat enkele moties en amendementen nog hun weerslag moeten krijgen in de tekst, voordat deze de inspraak in gaat.

D.S. beslute:
in te stemmen met de verwerking van de moties en amendementen, zoals verwoord in bijgevoegde brief aan Provinciale Staten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

BFT H5. Grenscorrectie Stroobos, gemeente Grootegast, ten faveure van de (Galema) gemeente Achtkarspelen.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Verbreding van het PM-kanaal bij Stroobos. Noopt tot grenscorrectie met gemeente Grootegast. Achtkarspelen krijgt er grond bij, ca. 1 ha. Procedure volgens de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) is van toepassing. Gezien zeer beperkte karakter kan een en ander met gesloten beurzen.

D.S. beslute:
De tekst van de als bijlage bijgevoegde brief -alsmede de bijbehorende stukken, die eveneens als bijlage zijn bijgevoegd- vast te stellen. (In die brief verzoeken wij geadresseerden om aan te geven of zij kunnen instemmen met:

- het afzien van overleg ex. artikel 8 Wet arhi;
- het herindelingsontwerp (i.c. grenscorrectieontwerp).)

gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn H6. Beslissing op bezwaar van Solidair Friesland betreffende: (Schokker) - Weigeren SIF subsidie Support Fryslân, aanvraag tender april 2008
- Weigeren SIF subsidie Achterban in de Voorhoede aanvraag tender april 2008

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Door Gedeputeerde Staten is besloten om geen subsidie te verlenen aan Solidair Friesland voor 2 SIF aanvragen die zijn ingediend voor de tender april 2008. Door Solidair is tegen dit besluit bezwaar aangetekend. Na advisering door de Commissie van bezwaar en beroep wordt nu in beide gevallen voorgesteld dit besluit te handhaven.

D.S. beslute:
de door Solidair Friesland ingediende bezwaren tegen het niet verlenen van Sif subsidie voor de projecten Support Fryslân, aanvraag tender april 2008 en Achterban in de Voorhoede, aanvraag tender april 2008:
1. ongegrond te verklaren en het besluit van 24 juni 2008 te handhaven;
2. de brieven waarin dit wordt medegedeeld te laten versturen.

ERT H7. Cofinanciering Interreg IVA projecten. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De provincie Fryslân is actief op het gebied van Interreg IVA, het gebied Nederland - Duitsland. Door middel van cofinanciering kunnen hiermee projecten opgestart worden die grensoverschrijdend zijn en van belang zijn voor de provincie. In dit GS-stuk komen een zestal projecten aan de orde waarvoor een verzoek om cofinanciering is binnengekomen.

D.S. beslute:

1. een bedrag van 41.445 beschikbaar te stellen ter cofinanciering van het project Agro-Business EDR.

2. een bedrag van 26.241,26 beschikbaar te stellen ter cofinanciering van het project Junge Ems-Dollart Philharmonie.

3. een bedrag van 37.500 beschikbaar te stellen ter cofinanciering van het project Youth for Innovation, onder voorwaarde dat er meer informatie komt.

4. de aanvraag voor het Net(z)werk project niet te honoreren, maar te wachten op concrete voorstellen.

5. een bedrag van 2.125 beschikbaar te stellen ter cofinanciering van het project Energyfarming.

6. een bedrag van 84.292 beschikbaar te stellen ter cofinanciering van het programma management EDR.

gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PARSEBESLUTELIST

SKRIFTLIKE MEIDIELING


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Europees cohesiebeleid na 2013

c. Concept besluitenlijst van vergadering van Provinciale Staten op 12 november 2008: besproken

MUNLINGE MEIDIELINGS

gearkomste fan D.S. 18 novimber 2008

---- -- Evaluatie Dakbedekkingsregeling.

In deze notitie wordt de evaluatie weergegeven van de uitvoering van de dakbedekkingsre- geling.


1. Uitgangspunten.
In het Streekplan Fryslân 2007 is de kwaliteit van de historische boerderijen benoemd als "de kathedralen in het Friese landschap". Vanuit het oogpunt van de ruimtelijke kwaliteit is het behoud van de boerderijen als karakteristieke verschijningsvorm in het landschap dan ook gewenst.
De staat van onderhoud van de Friese historische boerderijen (dat zijn er ca 9000) is onder- zocht . In maart 2007 is het rapport `Pas op de Pleats" uitgebracht. Dit rapport gaf aan dat bij boerderijen een aanzienlijke achterstand in onderhoud aanwezig is. Vooral de dakbedekking blijkt een hoge kostenpost te zijn.
Dit onderzoek was aanleiding om een dakbedekkingsregeling te ontwikkelen en uit te voe- ren. Hiervoor was in het kader van het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied Fryslân (pMJP) 1,2 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is later aangevuld tot 2 miljoen euro met middelen uit het streekplan.
De dakbedekkingsregeling is door ons behandeld op 30 oktober 2007. Wij hebben besloten de regeling op 3 november te publiceren en op 5 november open te stellen.


2. Doel van de dakbedekkingsregeling.
Het doel van deze subsidieregeling is het stimuleren van het behoud van de historische ver- schijningsvorm van boerderijen, niet zijnde rijksmonument, door middel van een traditionele dakbedekking van riet en dakpannen én daarnaast het herstellen van uilenborden. Met tradi- tioneel wordt bedoeld dat de uitvoering in overeenstemming is met architectuur, historische techniek en materiaal uit de bouwperiode van de boerderij. Daarvoor kon subsidie worden verkregen voor het herstel van het dak van: Rieten dak : 35% van de te maken kosten met een maximum van 15.000,-. Pannen dak : 35% van de te maken kosten met een maximum van 10.000,-. Massief houten
Uilenbord : 35% van de te maken kosten met een maximum van 500,-.


3. Evaluatie.

3.1 Aantal aanvragen.
In totaal zijn 500 aanvragen ingediend. Daarvan zijn 225 aanvragen die op de eerste dag binnen kwamen en correct waren ingediend gehonoreerd. Op de tweede dag, zijn onder de correcte aanvragen nog 12 ingeloot door de notaris. Van de aanvragen voldeed 25% niet aan de gestelde voorwaarden.
De rietdekkers hebben gemeld dat er een kans bestaat dat er slecht riet wordt toegepast als de bepaling in de verordening over de start van de activiteiten binnen een half jaar na de beschikking uitgevoerd wordt. Daarop is door ons in de verleningsbeschikking deze bepaling niet van toepassing verklaard. Wel moet het werk binnen twee jaar worden uitgevoerd. In totaal is aan 237 indieners een subsidie verleend. Daarvan zijn 140 subsidies voor een rietendak gegeven en 97 voor een pannendak. Daarnaast is nog voor 42 uilenborden subsi- die verleend.


1


3.2 Totale investering.
Op basis van deze gehonoreerde aanvragen zijn de beschikkingen afgegeven. Het gaat daarbij om een totaal investeringsbedrag van 7,20 miljoen euro. In totaal is ten laste van de dakbedekkingsregeling een bedrag beschikt van 2,03 miljoen euro. Dit betekent dat de pro- vinciale subsidie bijdrage op de totale investeringskosten 28% is. In totaal is het gemiddelde subsidiebedrag per aanvrager 8.565,- , op een gemiddeld inves- teringsbedrag van 30.380,-


3.3 De kwaliteit van de behaalde resultaten.
Met het oog op deregulering én de wens om snel te kunnen uitvoeren is de verordening ont- wikkeld als een eenvoudige regeling, waarin vooral de `ruimtelijke kwaliteit' werd nage- streefd. Daarbij is de keuze gemaakt om uit het oogpunt van de ruimtelijke kwaliteit subsidie te verlenen en niet op basis van de totale historische kwaliteit van de boerderijen. De opzet van de regeling is duidelijk en eenvoudig en geldt voor alle eigenaren van een boerderij van voor 1940 (zie bijlage).

De aanvragen zijn behandeld op volgorde van binnenkomst en er is niet gestuurd op regio- nale spreiding.
Het hoogst aantal gehonoreerde aanvragen komt uit de gemeente Tytsjerksteradiel (59 aan- vragen).

Achtkarspelen
aantal aanvragen per gemeente ameland
boarsnterhim
bolsward
Dantumadeel
dongeradeel
ferwerderadeel
Franekeradeel
Gaasterlan-sloten
Harlingen
Heerenveen
Het Bildt
Kollumerland
Leeuwarden
Leeuwarderadeel
Lemsterland
Littenseradiel
Menaldumadeel
nijefurd
ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
skarsterlan
smallingerland
sneek
terschelling
tytsjerksteradiel
Weststellingwerf
Wonseradeel
wymbritseradeel
Aantal aanvragen per gemeente verwerkt in cirkeldiagram


3.4 Bezwaren.
Op de beschikkingen zijn 17 bezwaren bij de provincie ingediend (3% van de 500 aanvra- gen), waarvan 14 voor de provinciale bezwaarcommissie zijn gebracht. Van deze 14 bezwa- ren is 1 bezwaar gehonoreerd en de overige zijn ongegrond verklaard. 1 Bezwaarmaker heeft het bezwaar doorgezet naar de rechtbank in Leeuwarden. Dat bezwaar komt in de- cember voor.
Uit de bezwaren is gebleken dat de tijd tussen de publicatie (zaterdag 3 november) en de openstelling (maandag 5 november) voor deze indieners tekort was om een goede aanvraag in te dienen.


2


3.5 Conclusie
De regeling is kwantitatief (500 aanvragen) en financieel (verhouding subsidie : particuliere investering = ongeveer 1 : 3) een succes te noemen. Er zijn veel aanvragen gehonoreerd en de particuliere investeringen zijn een meervoud van de provinciale bijdragen. De regeling heeft verspreid over de provincie een lokaal effect gehad op de ruimtelijke kwali- teit: in 2 jaar tijd zijn of worden 237 rieten of pannen daken van historische boerderijen her- steld en/of onderhouden.


4. Hoe verder?
De dakbedekkingregeling is een maatregel geweest in reactie op het onderzoek "Pas op de Pleats", naar de staat van onderhoud van 9000 historische boerderijen in Fryslân.

In ons Koersdocument is opgenomen dat de provincie (samen met de gemeenten) particulier initiatief om te investeren in het onderhoud van het "Frysk eigene", zoals de terpen, kerken, karakteristieke boerderijen en authentieke bebouwing van dorpskernen, wil stimuleren. In het verlengde van dit voornemen is in de uitvoeringsagenda van het streekplan (als on- derdeel van het programma ruimtelijke kwaliteit) opgenomen dat wij een werkplan karakteris- tieke Friese bebouwing zullen opstellen.
In dit plan zal verder uitgewerkt worden hoe aan de regiefunctie van de provincie inhoud ge- geven kan worden en zal samen met partners en aan de hand van criteria en kwaliteitseisen nader gedefinieerd worden wat tot de karakteristieke Friese bebouwing behoort. Of daar in de toekomst al dan niet een dakenregeling onderdeel van zal uitmaken zal expliciet in de besluitvorming over het werkplan meegenomen worden. Wij hebben dan ook niet het voornemen om in 2009 opnieuw een dakbedekkingsregeling open te stellen.


3

---- --