Provincie Gelderland

Arnhem, 25 november 2008

OPLOSSING VOOR GESCHIL OVER DE SCHENKING VAN GERARD KAM

Onlangs is een oplossing gevonden voor het conflict tussen de erven van Gerard Marius Kam (1836-1922) enerzijds en het rijk en de provincie Gelderland anderzijds over de wijze van nakomen van de schenkingsvoorwaarden. Samen met Museum Het Valkhof, de huidige beheerder van de collectie Kam en het voormalige museumgebouw, hebben beide partijen overeenstemming bereikt over de navolgende regeling, waarin op passende wijze de betekenis van de schenking, die Gerard Kam in 1919 aan de Staat der Nederlanden heeft gedaan tot uidrukking wordt gebracht.

Historie
De schenking van Gerard Kam omvatte niet alleen zijn grote archeologische collectie, maar ook het door hem gebouwde en in 1922 in gebruik genomen museumgebouw met het daarbij behorende terrein aan de Museum Kamstraat te Nijmegen. Het Rijksmuseum G.M. Kam werd in 1987 overgedragen aan de provincie Gelderland. Vanaf 1998 is het gebouw niet meer permanent opengesteld voor het publiek. Met het Nijmeegs Museum Commanderie van St. Janging het Museum Kam toen op in het nieuwe Museum Het Valkhof, aan de het Kelfkensbos te Nijmegen, dat in 1999 werd geopend.

Regeling
Museum Het Valkhof en het voormalige Museum Kam ressorteren nu beiden onder de Stichting met de Statutaire naam Stichting Museum Het Valkhof-Kam. De gewone aanduidingen blijven Museum Het Valkhof en Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam.

Museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos presenteert in de afdeling archeologie delen van de verzameling van Gerard Kam en wijdt bovendien de G.M. Kam-zaal aan diens omvangrijke keramiekcollectie.

Het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam, gevestigd aan de Museum Kamstraat te Nijmegen, is donderdags van 13.00 tot 17.00 uur en daarnaast op telefonische afspraak voor het publiek toegankelijk. Aldaar worden op de bovengalerij eveneens delen van de collectie Kam tentoongesteld.