Raad van de Europese Unie

EU verklaring over de situatie in Darfur

Brussel, 24 november 2008

16119/08 (Presse 338)
P 145/08

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van het nieuwe verzoek van de openbaar aanklager van het ICC om aanhoudingsbevelen in verband met de situatie in Darfur

De Europese Unie heeft kennis genomen van het verzoek van de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof om aanhoudingsbevelen tegen drie leden van rebellengroeperingen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de moorddadige aanslag tegen de soldaten van de Afrikaanse Unie op 29 september 2007 te Haskanita. De rechters van de Kamer van vooronderzoek van het ICC dienen zich thans uit te spreken over het gevolg dat zij aan het verzoek van de openbaar aanklager zullen geven. De EU spreekt haar waardering uit voor de inspanningen van de openbaar aanklager van het ICC om de verantwoordelijken voor aanslagen tegen vredeshandhavingsmissies op te sporen en voor de internationale rechter te brengen. Zij wijst erop dat iedere aanslag tegen een vredeshandhavingsoperatie volgens het Statuut van Rome een oorlogsmisdaad is. De EU memoreert dat het ICC een wezenlijke rol vervult bij de bevordering van de internationale rechtspleging en betuigt andermaal haar volledige steun voor het Strafhof. Overeenkomstig Resolutie 1593 van de VN-Veiligheidsraad is het ICC geroepen zich te buigen over alle in Darfur begane misdaden, ongeacht door wie zij zijn begaan. De EU roept de Sudanese regering andermaal op om de strijd aan te binden tegen de straffeloosheid van degenen die misdaden in Darfur hebben begaan, en om samen te werken met het ICC, met name om de twee door het Hof uitgevaardigde aanhoudingsbevelen ten aanzien van Ahmed Haroun en Ali Kushayb ten uitvoer te leggen, overeenkomstig de internationale verplichtingen van Sudan krachtens eerder genoemde resolutie. De EU herhaalt haar steun voor de Unamid; de mannen en vrouwen van deze missie zetten zich onder bijzonder moeilijke omstandigheden in voor de vrede in Darfur. De EU wil in het bijzonder hulde brengen aan de Afrikaanse soldaten die sedert 2004 op dit strijdtoneel worden ingezet, eerst in het kader van de AMIS en vervolgens in het kader van de Unamid. Zij huldigt de nagedachtenis van de twaalf soldaten van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie die tijdens de aanslag op hun kamp in Haskanita zijn gedood. De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.