GroenLinks

25 november 2008

Alleenstaande ouders worden 258 euro minder gekort

Vandaag stemde een Kamermeerderheid in met een voorstel van GroenLinks om de alleenstaande ouderkorting met 258 euro te verhogen. Daarmee wordt de door het kabinet voorgestelde verlaging van de alleenstaande ouderkorting teruggebracht van 840 Euro naar 582 Euro. GroenLinks is blij dat zij het koopkrachtverlies voor deze groep met ruim 1 procent tot 1,5 procent heeft weten te beperken.

De maatregel is vooral van belang voor alleenstaande ouders met kinderen tussen de 12 en 27 jaar. Het gaat hier in 2009 om 190.000 van de 440.000 alleenstaande ouderen. Deze groep kan geen beroep doen op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. In het geval van een alleenstaande ouder op het minimum met één kind zou dat zelfs tot een koopkrachtverlies van 4,25 procent leiden. Door het voorstel van GroenLinks wordt dit verlies beperkt met 258 Euro.

Het is heel terecht dat de Kamer alleenstaande ouders tegemoet is gekomen. Gelukkig beschikten CDA, ChristenUnie, SGP en VVD over te weinig zetels om deze verbetering te blokkeren. Het blijft raar dat partijen die zich graag als gezinspartij afficheren zo weinig oog hebben voor de moeilijke positie van alleenstaande ouders.

Omdat de Kamer, naast dit voorstel, ook een voorstel tot verdere vergroening van het belastingstelsel steunde heeft GroenLinks ingestemd met het belastingplan.

Jolande Sap