Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 25 november 08

Bekroonde voorstelling Is.Man ook in Turkije

De voorstelling Is.Man / Ben.Erkek van Female Economy wordt op 25 en 26 november 2008 geheel in het Turks uitgevoerd op het festival Namus Oyunlari in Istanbul. Is.Man, geschreven en geregisseerd door Adelheid Roosen, werd twee jaar geleden in Nederland door pers en publiek positief ontvangen.

Eerwraak
Het thema van eerwraak en geweld tegen vrouwen blijkt het theaterpubliek internationaal te fascineren: behalve in Nederland werd Is.Man in 2007 in het Engels gespeeld in New York en in 2008 in Amman in Jordanië. Ook in Turkije en in de Turkse gemeenschap in Nederland komt er steeds meer aandacht voor het thema: de voorstellingen in Istanbul zijn daar een teken van.

Met als uitgangspunt de 'Internationale Dag voor het elimineren van geweld tegen vrouwen' (25 november) wordt in theater Garajistanbul in Istanbul een festival rond het onderwerp eerwraak / geweld tegen vrouwen, georganiseerd. Van 24 tot en met 30 november worden er voorstellingen, debatten en films gepresenteerd. Is.Man wordt gespeeld door de Nederlandse cast aangevuld met de Turkse acteur Kaan Cakir, die de hoofdrol van Ben Erkek speelt.

Samenwerking
De samenwerking is in korte tijd tot stand gebracht. Dit is de start van een international verbond tussen Garajistanbul en Stichting Female Economy. De Nederlandse inbreng kwam tot stand door een samenwerkingsverband van Female Economy met Kosmopolis Rotterdam, de Rotterdamse Schouwburg en Garajistanbul.

Is.Man is geschreven en geregisseerd door Adelheid Roosen en wordt in Istanbul gespeeld door Yasar Üstüner, Kaan Çakir, Brader Musiki en de derwish danser Oruc Sürücü. Turkse vertaling: Nazmiye Oral. Adviezen: Hanneke van der Heijden.

Vanaf seizoen 08|09 bestaat er een alliantie tussen Female Economy en Toneelgroep Amsterdam, waarbij Toneelgroep Amsterdam de voorstellingen van Female Economy op zakelijk en publicitair gebied ondersteunt. Female Economy zal ook te zien zijn tijdens Tamtam (1 - 16 mei, Amsterdam) van Toneelgroep Amsterdam.

Adelheid Roosen/Stichting Female Economy
www.femaleeconomy.nl
www.kosmopolis.nl

EINDE PERSBERICHT /