Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 november 2008

Kunst is verbeelding en spreekt tot verbeelding

Nieuwe stimulans voor kunst in de openbare ruimte

Sinds 1954 kent Alkmaar een "percentageregeling beeldende kunst." Die regeling houdt in dat de gemeente één percent van de bouwsom besteedt aan verfraaiing van nieuwe of ingrijpend te verbouwen openbare gebouwen. De verouderde percentageregeling voldoet niet meer in de praktijk.

Onder het motto 'kunst is verbeelding en spreekt tot verbeelding' heeft het college een visie op kunst in de openbare ruimte vastgesteld. In de woorden van cultuurwethouder Hans Meijer: "Kunst geeft de stad kleur en verfraait de omgeving. Kunst in de openbare ruimte draagt bij aan levendigheid en beleving van de stad. Openbaar kunstbezit hoort bij de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de stad".

Een nieuwe en ruimere percentageregeling

Het college van B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om de percentageregeling aan te passen en uit te breiden. De nieuwe regeling treft onder andere beeldbepalende projecten, zoals de nieuwe brandweerkazerne, de inrichting van een buurt, wijk of verkeersplein. In de nieuwe regeling wordt de bouwsom van dergelijke projecten met maximaal één procent vermeerderd ter besteding aan kunst in de openbare ruimte. Daarnaast wordt voor structureel beheer en onderhoud van het openbaar kunstbezit, op zo'n 130 plekken in Alkmaar, geld gereserveerd in de meerjarenbegroting. Tot slot zal de kunst in de openbare ruimte digitaal worden ontsloten voor inwoners en bezoekers van de stad.

Een integraal proces

Belangrijk is dat kunst- en bouwproject in principe vanaf het begin synchroon en integraal oplopen. De architect kan dan vanaf het begin rekening houden met het kunstproject en de kunst met het bouwproject. De toepassing van de percentageregeling leert dat een bouwproces meerwaarde kan krijgen door het kunstproces er onmiddellijk bij te betrekken. Dit voorstel wordt op 9 december besproken in de commissie Samenlevingszaken.




Gemeente Alkmaar