Ingezonden persbericht


Hoogeveen, 25 november 2008

ChristenUnie Hoogeveen maakt werk van Vrijwilligersverzekering

In Hoogeveen zijn veel vrijwilligers die hun werkzaamheden onverzekerd uitoefenen. De fractie van de ChristenUnie vindt dit zeer ongewenst. De ChristenUnie wil daarom dat de gemeente voor alle vrijwilligers een collectieve verzekering afsluit. In de raadsvergadering van donderdag wordt daarom door woordvoerder Wim Warrink een motie ingediend. In de motie wordt het college gevraagd deze verzekering te regelen voor 1 januari 2009. Mocht deze motie aangenomen worden, dan is Hoogeveen, voorzover wij nu weten, een van de eerste gemeenten die beslist om van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te gaan maken.

Vrijwilligerswerk wordt het cement van de samenleving genoemd. Er wordt zoveel werk verricht dat mensen vrijwillig doen, waar geen prestatie tegenover staat. Het doen van vrijwilligerswerk geeft ondanks dat voldoening. Als we spreken over vrijwilligerswerk dan bedoelen we alle vormen daarvan. Het maakt niet uit of het gaat om activiteiten binnen een sportvereniging of het helpen van staatsbosbeheer bij het opruimen van de bossen of je inzetten voor een mede mens die hulp hard nodig heeft. Veel vrijwilligers doen hun activiteit, zonder dat ze weten dat ze bij die activiteit niet verzekerd zijn. Daarom heeft de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer een motie ingediend om te komen tot een collectieve vrijwilligersverzekering, die door gemeenten afgesloten kan worden. Het ministerie van Binnenlandse zaken moet dit financieel mogelijk maken. De situatie in Hoogeveen wijkt niet zoveel af van het landelijke beeld. Ook hier zijn verenigingen die een verzekering hebben afgesloten, maar anderen niet. Er zijn dus vrijwilligers dien hun werk doen, zonder goed verzekerd te zijn. Waarschijnlijk weten ze dat zelf niet eens.

Het mag duidelijk zijn dat dit een ongewenste situatie is. Daarom wil de ChristenUnie in Hoogeveen dit verbeteren. De motie die dit mogelijk maakt zal donderdag a.s. worden ingediend. Het college wordt gevraagd een collectieve verzekering af te sluiten met ingang van 1 januari aanstaande. Er is dan geen vrijwilliger die onverzekerd is bij de uitoefening van zijn of haar vrijwillige taken. Bovendien lopen we op deze manier in Hoogeveen in de pas met de landelijke regeling. Als de regeling van kracht wordt kan het gelijk uitgevoerd worden. Geld kost het de gemeente Hoogeveen niet, er komt immers extra geld beschikbaar vanuit Den Haag. Daarnaast, vindt de fractie, wordt op deze wijze door de gemeente onderstreept welke grote waardering er is voor al het vrijwilligerswerk in Hoogeveen. Dit geeft ongetwijfeld een positieve impuls aan het doen van vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie,

Wim Warrink, raadslid ChristenUnie
Tel. 0528-263274
06-24885270
Mail: w.warrink@filternet.nl
Website: www.hoogeveen.christenunie.nl