Bureau Jeugdzorg Gelderland

"Bureau Jeugdzorg krijgt in de pers volstrekt ten onrechte vaak een slechte naam"

Eén van de initiatieven tijdens de afgelopen Week van de Jeugdzorg waren de stages van Gelderse bestuurders bij allerlei jeugdzorginstellingen. In totaal namen ruim 65 wethouders, statenleden, gedeputeerden en raadsleden een kijkje in de keuken van de jeugdzorg. Ongeveer 20 van hen kozen voor Bureau Jeugdzorg. Daarbij bleek dat de dagelijkse realiteit een heel andere impact heeft dan die op papier, wat de stages voor deze bestuurders tot heel waardevolle ervaringen heeft gemaakt.

Ook in 2007 werden deze stages tijdens de Week van de Jeudgzorg al georganiseerd. Eén van de bestuurders vatte zijn ervaring toen samen met de woorden: "Tijdens zo'n stage leer ik meer dan van tien nota's." Dit jaar was wederom een groot succes, getuige de vele reacties. Zo ook die van Leen Verweij, wethouder in Barneveld. Op donderdag 6 november liep hij een ochtend mee met Evert-Jan Korving, medewerker bij BJZ Ede en lid van het Jeugd Preventie Team. Evert-Jan nam hem mee naar een huisbezoek en naar een netwerkbezoek. In zijn weblog op internet beschrijft de wethouder zijn ervaringen:

donderdag 6 november

Deze donderdagmorgen heb ik deelgenomen aan een pracht initiatief van de Gelderse gedeputeerde Esmeijer. Hij organiseerde voor politici van allerlei pluimage een dagdeel stage. Ik heb me laten aanmelden voor Bureau Jeugdzorg. Die instelling staat voor mij zo ver weg terwijl ze ook in de gemeente Barneveld veel werk verricht. En het is de club die we zeker moeten betrekken bij de totstandkoming van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voor mij was het vele malen leerzamer dan menig congres waarvoor je wekelijks drie of vier uitnodigingen krijgt.

Tot mijn vreugde: er is bij "ons" Bureau Jeugdzorg (gevestigd in Ede) dat werkt voor regio De Vallei géén wachtlijst. Per jaar melden zich ongeveer 1000 nieuwe cliënten aan. Dat is toch al gauw bijna 20 per week! Van die 1000 mensen worden er op jaar basis 600 doorverwezen naar zorgaanbieders die specifieke zorg verlenen. Bureau jeugdzorg is in veel gevallen een soort aankomsthal van een vliegveld. Alleen heeft nog niemand een kaartje en een bestemming. Jeugdzorg zoekt uit wat er aan de hand is (indiceert) en zoekt dan in veel gevallen een plek voor de betrokkenen. Of verzorgt zelf een kort lopend traject. Probleem is dat bij de instellingen waarnaar wordt doorverwezen wél lange wachtlijsten zijn (soms van een heel jaar)

Een andere tak van sport bij Jeugdzorg is de begeleiding van de zogenoemde OTS-en. Dat zijn de kinderen die onder toezicht zijn geplaatst. Dat wil zeggen dat de rechter heeft bepaald dat er gedwongen hulp verleend moet worden. (dat betekent niet dat deze kinderen ook uit huis geplaatst worden, dat is maar bij een beperkt aantal). Enkele casussen werden met mij doorgnomen. Wat een trieste en vaak moeilijk te veranderen situaties zijn er, ook in onze regio.

Tenslotte ben ik met een medewerker van Bureau Jeugdzorg mee geweest naar een meisje dat in de crisisopvang zit in een pleeggezin in De Glind. Als je hoort welke langer reis langs vele tussenstations een kind in verwarring moet afleggen voor het op de goeie plek is gekomen, groeit je medelijden heel sterk. En als je ziet hoe de moeder uit zo'n pleeggezin opereert. Super formidabel. De vaders en moeders uit pleeggezinnen die zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving.

Het gaat wel eens over bonussen in Nederland. Volgens mij komen die altijd bij de verkeerden terecht...

Eén ding weet ik zeker: Bureau Jeugdzorg krijgt in de pers volstrekt ten onrechte vaak een slechte naam. Dat komt omdat er (natuurlijk helaas) weleens iets misgaat, maar de honderden kinderen die dankzij Jeugdzorg op de goeie weg komen en blijven worden ten onrechte verzwegen.