Minister Van der Laan doet oproep om taboe op eergerelateerd geweld te doorbreken

Minister Van der Laan (WWI) roept migrantenorganisaties op om het taboe op eergerelateerd geweld in hun achterban te doorbreken. Dit kan door mensen er rechtstreeks op aan te spreken, ze te beïnvloeden en ze op andere gedachten te brengen.

De minister zei dit vandaag op een bijeenkomst van het Inspraakorgaan Turken waar negen Turkse federaties een protocol ondertekenden om in actie te komen tegen eergerelateerd geweld.

Hij complimenteerde de Turkse federaties met dit resultaat, omdat zij daarmee aangeven dat zij hun verantwoordelijkheid nemen bij het bespreekbaar maken, voorkomen en bestrijden van eergerelateerd geweld. Tevens sprak de minister de verwachting uit dat de federaties dit protocol nu ook handen en voeten zullen gaan geven. Daarbij is een goede samenwerking tussen migrantenorganisaties, gemeenten- en schoolbesturen en hulpverleners echt onontbeerlijk, aldus minister Van der Laan (WWI).

Op lokaal niveau moeten de activiteiten van migrantenorganisties worden ondersteund door gemeenten, hulpverleners en politie. Minister Van der Laan wil daarover nog voor de zomer van 2009 concrete afspraken maken met tien gemeenten. Deze gemeenten - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, AArnhem, Enschede, Eindhoven, Delft, Deventer, Almelo en Hengelo - zullen voorop gaan in de strijd tegen eerrgerelateerd geweld.

Noot voor redacties (