Singer Museum Laren


PERSBERICHT

Tiffany Girls. Nieuw Licht op Tiffany

Laren / München, november 2008 ­ Singer Laren en Museum Villa Stuck (München) presenteren in samenwerking met de New-York Historical Society de Europese tour van de baanbrekende tentoonstelling Tiffany Girls - Nieuw Licht op Tiffany, waarin de vrouwen centraal staan die rond 1900 verantwoordelijk waren voor veel van de bijzondere objecten afkomstig uit de Tiffany Studios. De tentoonstelling toont naast de beroemde lampen van Tiffany ook glas-in-lood ramen, mozaïeken, geëmailleerde `objets vertus' en documentair materiaal en is te bezichtigen in Singer Laren van 16 december 2008 t/m 30 augustus 2009, en vervolgens van 15 oktober 2009 t/m 17 januari 2010 in Museum Villa Stuck in München.

Persvoorbezichtiging
De Europese persvoorbezichtiging vindt plaats op donderdag 16 december 2008 om 11.00 uur in Singer Laren. Vertegenwoordigers van de New York Historical Society, Museum Villa Stuck en Singer Laren zijn daarbij aanwezig. Informatie over de tentoonstelling is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Aanmelden voor de persvoorbezichtiging via Singer Laren, afdeling Communicatie.

Louis Comfort Tiffany (1848-1933)
Louis Comfort Tiffany is de belangrijkste en meest inventieve ontwerper van toegepaste kunst in Amerika rond 1900. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn lampen en ramen in gebrandschilderd glas. Met zijn elegante en decoratieve ontwerpen was hij een leidsman van de (Amerikaanse) Art Nouveau. Bovendien wist hij kunst en functionaliteit perfect te combineren.

Tiffany Girls
Recent onderzoek bracht aan het licht dat achter Louis Comfort Tiffany een groep vrouwelijke ontwerpers schuil ging, waaraan veel succesvolle Tiffany-ontwerpen nu kunnen worden toegeschreven. Deze `Tiffany Girls' werkten in het `Women's Glasscutting Department' onder leiding van Clara Driscoll (1861-1944) die onder meer verantwoordelijk blijkt te zijn voor populaire ontwerpen als Wisteria, Dragonfly, Peony en Poppy. De tentoonstelling werpt daarmee nieuw licht op de ontwerppraktijk van Tiffany maar evenzeer op de sociale achtergrond van werkende vrouwen in New York rond 1900.

Singer Laren
Singer Laren is opgericht in 1954 op initiatief van mevrouw Anna Singer- Brugh, de weduwe van de Amerikaanse impressionistische schilder William Henry Singer Jr. (1868-1943). De stichting beheert de nalatenschap van het echtpaar Singer, bestaande uit een grote collectie kunstwerken, een museum, een theater en hun voormalige woonhuis met tuin, Villa De Wilde Zwanen.
Voor Singer Laren is de tentoonstelling een unieke kans een topstuk uit eigen collectie, de grote Tiffany hanglamp Laburnum, een passende context te geven. Anna Singer-Brugh kocht de lamp waarschijnlijk in Amerika voor het interieur van villa De Wilde Zwanen in Laren. Tiffany-ontwerpen waren in die tijd in Nederland nauwelijks bekend dus Laburnum boven de eettafel moet tijdens diners met bevriende kunstenaars en andere gasten een waar `conversation piece' zijn geweest.
www.singerlaren.nl

Museum Villa Stuck
De villa van de kunstenaar Franz von Stuck (gebouwd in 1897-1898) combineerde luxueuze interieurs met een indrukwekkend atelier en privé-vertrekken, en werd door Stuck's tijdgenoten bejubeld als een moderne, hoewel onconventionele sensatie. Na de dood van de kunstenaar werd het huis voor verschillende doeleinden gebruikt.
Sinds 1992 herbergt Villa Stuck een gemeentelijk museum. Tussen 1998 en 2005 onderging de villa een uitgebreide restauratie die het complex in volle glorie terugbracht. Museum Villa Stuck brengt met regelmaat tentoonstellingen van kunst rond 1900, als ook moderne en hedendaagse kunst. www.villastuck.de

New-York Historical Society
Het merendeel van de getoonde objecten is afkomstig van de New-York Historical Society met aanvullende bruiklenen van andere musea en privé-verzamelingen. N-YHS bezit een van 's-werelds grootste verzamelingen van historische objecten, Amerikaanse kunst en documentair materiaal in relatie tot de geschiedenis van Amerika en New York. N-YHS is niet alleen een van Amerika's meest vooraanstaande onderzoeksbibliotheken maar herbergt ook New York City's oudste museum. www.nyhistory.com

Publieksactiviteiten
Singer Laren presenteert in samenhang met de tentoonstelling een uitgebreid programma van publieksactiviteiten.

zo 21 dec. en zo. 28 dec om 12:30 - 14:30 - 16:00 uur Christmas at Tiffany's
Een sfeervol programma met Christmas Carols door het koor Musica Vocale uit Wageningen. gratis voor museumbezoekers

zo 25 jan en zo 22 feb 2009 om 13.30 en 15.30 uur
Tiffany demonstraties
Peter Scherpenzeel, eigenaar van de Tiffany Lampstudio in Amsterdam, demonstreert de techniek. www.tiffanylampstudio.com
gratis voor museumbezoekers

zo 8 mrt 2009, 11 - 13 uur en 14 - 16 uur
Tiffany Girls & Boys: masterclass mozaïek
Laat je net als de `Tiffany Girls' inspireren door bloemen en planten. Ontwerp en maak zelf een bijzondere mozaïek onder leiding van een professionele kunstenaar. Voor kinderen van 7 - 12 jaar, kaarten 15,- reserveren via theaterkassa@singerlaren.nl Nieuw Licht op Tiffany ­ persbericht 2

Lezing en avondopenstelling
ma 27 apr 2009, 20:15 uur
Frans Leidelmeijer, expert decoratieve kunsten van 1880-1950 en ondermeer bekend van AVRO Tussen Kunst & Kitsch, verzorgt een lezing over Tiffany. Na afloop kunt u de tentoonstelling bezoeken tijdens een exclusieve avondopenstelling van het museum. Kaarten 20,­ reserveren via theaterkassa@singerlaren.nl

Supporters
De Europese tour van de tentoonstelling en de publicatie van de begeleidende catalogus in het Nederlands en Duits wordt mogelijk gemaakt met steun van de Terra Foundation for American Art. De venue in Singer Laren wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds, ABN AMRO en KPMG.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de resultaten van nieuw onderzoek naar Clara Driscoll en de Tiffany Girls. Naast een inleiding bevat de catalogus drie hoofdstukken over het leven en de loopbaan van Clara Driscoll: "Ontwerpen voor Kunst en Commercie", "Leidinggeven bij de Tiffany Studio's" en "Op verkenning in New York". De publicatie heeft daarnaast een bijlage met biografieën van alle vrouwen die in de Tiffany Studio's werkzaam waren. De catalogus is van de hand van Martin Eidelberg (emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis Rutgers University), Nina Gray (zelfstandig expert op het terrein van 19e- en 20e-eeuwse Amerikaanse toegepaste kunst), en Margaret K. Hofer (N-YHS conservator voor kunstnijverheid). De recent ontdekte correspondentie van Clara Driscoll in de archieven van Kent State University Library en de Queens Historical Society ligt aan de basis van hun onderzoek en de tentoonstelling.

Nieuw licht op Tiffany. Clara Driscoll en de Tiffany Girls ISBN 978 90 72853 17 2 / 19,95
A New Light on Tiffany. Clara Driscoll and the Tiffany Girls ISBN 978 0 916141 07 3 / 24.95
Tiffany in neuem Licht. Clara Driscoll und die Tiffany Girls ISBN 978 3 923244 25 6 / 19,95

Audio Tour
Voor bezoekers van de tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar in twee talen, t.w. Nederlands en Engels. De Nederlandse versie is ingesproken door Frans Leidelmeijer.

Contact
Singer Laren ­ Communicatie / Press Office
Lucas Bonekamp, + 31 (0)35 539 39 50, publiciteit@singerlaren.nl Sabien Stols, + 31 (0)35 539 39 51, communicatie@singerlaren.nl Oude Drift 1
1251 BS Laren

Museum Villa Stuck - Press Office
Birgit Harlander, + 49 (0) 89 45 55 51 12
Bernhard Schneider, + 49 (0)89 45 55 51 27
Prinzregentenstraße 60
81675 München
Nieuw Licht op Tiffany ­ persbericht 3