Gemeente Hilversum

Meerderheid raad akkoord met begroting

publicatiedatum: dinsdag 25 november 2008

Na 18 uur vergaderen ging de meerderheid van de gemeenteraad op maandagavond 17 november akkoord met de Programmabegroting en productramingen 2009. Voor stemden de coalitiepartijen PvdA, CDA, SP en D66 en de ChristenUnie. VVD, Leefbaar Hilversum, GroenLinks en DLPH stemden tegen. De VVD stemde als enige fractie - "Wij zijn integraal tegen" - ook tegen een reeks verordeningen. Deze verordeningen moesten worden aangepast aan de nieuwe begroting.

Ondanks een gedegen voorbereiding met 150 schriftelijke vragen en tien uur beraadslagingen in De Discussie vergde het uiteindelijk debat in Het Besluit meer tijd dan was voorzien. Eén avond, donderdagavond 13 november, was niet toereikend.

Opvallend was dat er geen enkel amendement werd ingediend en slechts zes moties waarvan er twee door het college werden overgenomen. Het onderwerp waarover het langst werd gesproken was de ziekenhuiszorg in Hilversum. Nieuwe wethouder Helma Ketelaar zei "namens 83.000 steakholders" het behoud van maximale ziekenhuiszorg in Hilversum na te streven.

Een motie van DLPH om wijkcentrum Nova Zembla in de Van Riebeeck minstens twee avonden per week open te stellen voor de jeugd, nam het college over.

Kinderen moeten in hun eigen buurt naar een basisschool kunnen. Daar kwam in het kort een motie D666 en SP op neer. Zowel de rest van de raad als het college vonden dat eigenlijk ook, zodat er op korte termijn een plan van aanpak aan de gemeenteraad zal worden aangeboden.