Ook weerstand hond wordt op de proef gesteld


`Veel huid- en vachtproblemen zijn te voorkomen'

DINXPERLO, 20081125 -- In het najaar doen de meeste mensen meer moeite om de weerstand op peil te houden. Wij nemen extra groenten, fruit of voedingssupplementen om ons te wapenen tegen virussen. Ook huisdieren kunnen wel wat extra's gebruiken voor hun weerstand, zeker honden die binnenshuis worden gehouden. Natuurlijke kruiden toevoegen aan de voeding is een goede manier om onze viervoeters te wapenen.

We denken er vaak niet meteen aan, maar ook de weerstand van onze huisdieren wordt in de herfst en winter flink op de proef gesteld. Als de temperaturen wisselen of dalen passen dieren in de vrije natuur zich geleidelijk aan. Maar onze huisdieren verblijven vaak in het kunstmatige binnenklimaat van onze huizen. Dit kan huid- en vachtproblemen opleveren.
Wetenschapper en dierenarts Marina Veenendaal doet al jaren onderzoek naar het verband tussen voeding en gezondheidsproblemen bij honden. In de dierenartsenpraktijk waar zij werkzaam is, ziet zij de gevolgen. "Koud en droog weer buiten, verwarming in combinatie met een lage luchtvochtigheid en slechte ventilatie binnen in onze huizen kunnen problemen geven. Dit kan onder andere leiden tot opvallend veel haarverlies of vervelende, aanhoudende jeuk bij een dier."

Afweersysteem
Het afweersysteem van honden wordt vooral negatief beïnvloed door twee factoren: stress en voedingstekorten. "Stress is niet altijd te voorkomen. Honden kunnen er bijvoorbeeld last van hebben bij veranderingen in de gezinssituatie, door een bezoekje aan de dierenarts of bij het leveren van grote inspanningen. Denk aan intensieve trainingen of het krijgen van pups."
De voeding van de hond hebben we zelf in de hand en is een belangrijk aandachtspunt. Een kwalitatief goed voer is belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet. "Door verhitting tijdens het productieproces en opslag van het voer gaan vitaminen en mineralen verloren. Ook verschillen de voedingsbehoeften per ras of individueel dier. Zelfs een compleet voer is geen garantie dat de voeding voorziet in alle voedingsbehoeften van de hond. Daarom is het raadzaam de basisvoeding aan te vullen", aldus Veenendaal.

Goede weerstand met kruiden
De tekorten in hondenbrokken of blikvoer kunnen eenvoudig worden aangevuld met natuurlijke kruiden. Die zorgen ook nog eens dat stoffen die wel in het voer aanwezig zijn, beter worden opgenomen. Veel fokkers en hondeneigenaren houden hun dieren in optimale conditie met Hokamix. Dat is bij de betere dierenspeciaalzaken gewoon beschikbaar. Veenendaal: "Ook wanneer een hond gezond oogt, is het de moeite waard voor het dierenwelzijn op langere termijn. In de winter, als de weerstand echt op de proef wordt gesteld, duiken vaak kleine kwaaltjes op, terwijl dat niet nodig is. Veel vacht- en huidproblemen zijn te voorkomen met aanvulling van vitaminen, mineralen en omegavetzuren. Die houden de conditie van huid en vacht optimaal, ook in de herfst en de winter."

http://www.hokamix.nl





ingezonden persbericht