Regie der Gebouwen - Uitbreiding gerechtsgebouww te Charleroi

25/11/2008 10:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op dinsdag 25 november 2008 bezoekt Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën Didier Reynders, bevoegd voor de Regie der Gebouwen de werf van de uitbreiding van het gerechtsgebouw te Charleroi. De Regie der Gebouwen voert er momenteel werken uit.

Het gerechtsgebouw te Charleroi beantwoordt niet meer aan de behoeften van het gerechtelijk arrondissement. Een uitbreiding drong zich op. De eerste fase van deze uitbreiding houdt in dat het voormalige gebouw van het Nationaal Glasinstituut en het Glasmuseum wordt vernieuwd. Het gebouw ligt in de directe nabijheid van het bestaande gerechtsgebouw, ze zijn van elkaar gescheiden door een park. Dankzij deze uitbreiding krijgt het bestaande gerechtsgebouw meer ademruimte. Het gerenoveerde gebouw zal het "Palais du Verre » worden genoemd. De rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en het arbeidsauditoraat worden in deze nieuwe uitbreiding gehuisvest. De werf startte eind 2006.

De administratie van de FOD Justitie zal het schuine gedeelte, vijf verdiepingen hoog, betrekken. Alleen de structuur en twee van de drie trappen worden bewaard. De gevel zal bestaan uit een dubbele voorgevel die de thermische condities zal reguleren. De benedenverdieping van het voormalige Glasinstituut wordt heringericht in een ruime ontvangstruimte, de zgn. salle des pas perdus, twee verdiepingen hoog met spectaculair zicht op het omliggende park dankzij het gebruik van grote glaspartijen. De grote zittingszalen en de raadkamers worden ingericht in een uitbreiding van de benedenverdieping (langsheen de Jansonlaan). Deze ruimten worden aangepast aan hun functie: er voor zorgen dat de scheiding tussen magistraten en publiek en de ontvangstruimte van de rechtsonderhorigen vlot kan verlopen. De raadkamers worden beveiligd met esthetische veiligheidshekken. Het auditorium wordt volledig vernieuwd zodat het volledig autonoom kan werken.

Deze uitbreiding zal een van de meest moderne en duurzame gebouwen zijn in Charleroi: klimaatregeling via de plafonds, geluidsisolatie, anti-UV beglazing, veiligheidsmaatregelen, groene bedaking, grote glaspartijen, moderne zittingszalen, -.

De tweede uitbreidingsfase houdt de bouw in van een verbinding tussen het bestaande gerechtsgebouw en het "Palais du Verre", aan de Defontainelaan. Deze uitbreiding is bestemd voor de diensten van de Procureur des Konings.

Technische fiche

Bouwheer

Regie der Gebouwen

Studies

Architect: Depelsenaire en partners (Bouffioulx)

Regie der Gebouwen - Waalse buitendienst I

Aannemers

Ruwbouw en afwerking : S.A. Entreprises Koeckelberg (Gilly)

Verwarming en ventilatie: Axima Contracting, Groupe Suez (Manage)

Lift: Ascenseurs Rensonnet SPRL (Waremme)

Elektriciteit :: Fabricom GTI S.A.(Brussel)

Totale oppervlakte:

Bruto oppervlakte ± 10 000 m²

Duur der werken

Contractuele termijn: 480 werkdagen

Begin en einde der werken: oktober 2006 - midden 2009

Kostprijs der werken

16,6 miljoen euro

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

---

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 70 70

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel