En nóg geen behandeling voor kinderen met ADHD

15/10/2008 12:37

Balans

Oudervereniging Balans heeft met grote zorg vernomen dat de beslissing van de rechter inzake de vergoeding van het medicijn Atomoxetine (Strattera) voor behandeling van een bepaalde groep kinderen met ADHD, weer is uitgesteld. Niet 15 oktober maar 26 november zal de rechter uitspraak doen in de bodemprocedure van het farmaceutische bedrijf Eli Lilly tegen de Staat der Nederlanden. Weer moeten ouders afwachten of er voor hun kinderen een adequate behandeling mogelijk is wanneer ze zelf geen grote bedragen kunnen bijbetalen.

De volledige vergoeding van medicijnen voor de behandeling van kinderen met ADHD is voor oudervereniging Balans een lang slepende, frustrerende zaak. Het is tot nu toe niet gelukt de minister van VWS en zijn adviseurs duidelijk te maken dat het voor de behandeling van een kind met ADHD een aanzienlijk verschil maakt of het één keer per dag of meerdere keren per dag op nauwgezette tijden zijn medicatie moet innemen. Daarmee zijn met name voor pubers met ADHD de mogelijkheden voor een adequate behandeling zeer beperkt.

Dit is het gevolg van een interpretatie van het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS) in Nederland dat bepaalt onder welke condities een medicijn volledig vergoed kan worden. Nieuwe medicijnen moeten een meerwaarde ten opzichte van bestaande middelen hebben om daarvoor in aanmerking te komen. Zo niet, dan kan alleen het bedrag van het bestaande middel worden vergoed. In dit geval worden de nieuwe langwerkende middelen voor ADHD vergeleken met het jarenlang enige beschikbare (goedkope) medicijn dat meerdere keren per dag moet worden ingenomen. Het prijsverschil dat de ouders zelf moeten betalen als ze hun kinderen maar eenmaal per dag medicijnen willen geven is aanzienlijk. Dit heeft diverse malen, vanwege geldgebrek van de ouders, geleid tot het staken van een door de arts voorgeschreven behandeling.

De rechter heeft nu besloten de beslissing op te schuiven naar 26 november. Het advies van een zelf benoemd deskundigenpanel heeft kennelijk nog niet genoeg duidelijkheid gebracht in de vraag of de werking van Strattera met de stof Atomoxetine nu wel of niet verschilt van de werking van de onder de opiumwet vallende medicijnen met de grondstof methylfenidaat. Van dit medicijn wordt alleen het kortwerkende middel Ritalin vergoed en moeten ouders voor de langwerkende middelen Concerta, Equasym en Medikinet aanzienlijke bedragen bijbetalen.

Een kwart van de groep kinderen met ADHD welke niet goed reageert op methylfenidaat of waarbij methylfenidaat contra geïndiceerd is (waarvoor Atomoxetine werd ontwikkeld) blijft zo verstoken van hulp als de ouders de bijbetaling niet kunnen opbrengen.

Een voorbeeld van hoe de regels (van het GVS) en niet de noden van kinderen in de Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland de dienst uitmaken.

Oudervereniging Balans: www.balansdigitaal.nl





http://www.balansdigitaal.nl