Technische Universiteit Delft

CAD
door M&C

Promotie van dhr. H.A. van der Meiden: "Semantics of Families of Objects"

26 november 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. H.A. van der Meiden | elektrotechnisch ingenieur, Nederland
promotor | Prof.dr.ir. F.W. Jansen EWI
coprom. | Dr. W.F. Bronsvoort UHD-EWI

Semantics of Families of Objects

In huidige Computer-Aided Design (CAD) systemen voor mechanisch en industrieel ontwerpen, worden modellen opgebouwd uit zgn. parametrische features. Een dergelijk parametrisch model kan worden gezien als een model voor een familie van objecten. De leden van de familie zijn alle objecten die kunnen worden gemaakt door de parameters te variëren. Een model van een familie van objecten is nuttig bij het fabriceren van series van producten, voor het op maat maken van producten en voor hergebruik van modellen van onderdelen. Echter, er zijn aanzienlijke obstakels bij het gebruik van de huidige CAD systemen voor het modelleren van families.

Ten eerste kan de semantiek van features en families niet adequaat worden gespecificeerd in en gehandhaafd door huidige CAD systemen. Daardoor kan een gemodelleerde familie ongewenste objecten bevatten, of niet alle gewenste objecten bevatten. Daarom presenteren we een nieuw declaratief model voor families van objecten, waarin semantiek door middel van geometrische en topologische constraints wordt gespecificeerd. Leden van de familie worden bepaald door het oplossen van deze constraints, waarvoor we nieuwe methoden hebben ontwikkeld.

Ten tweede, bieden huidige CAD systemen onvoldoende hulp bij het maken en gebruiken van families van objecten. Wij hebben methodes ontwikkeld om het bereik van een gegeven parameter te bepalen, zodat gebruikers gemakkelijker leden van de familie kunnen instantiëren. Tevens presenteren we een methode om de kritieke parameter waarden te vinden waarvoor topologische veranderingen in het model optreden. Deze kritieke waarden kunnen gebruikers helpen bij het inspecteren van de semantiek van families.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008