Ingezonden persbericht


Masterclass 'Ontwikkeling van bedrijventerreinen en vastgoed'

Werlocaties, in het bijzonder bedrijventerreinen, zijn actueel. Ze zijn constant in het nieuws als vermeende bron van economische groei in steden, maar ook als lelijke ruimteverslinders die in grote getale langs snelwegen het zicht ontsieren. Welke werklocaties zijn nu nodig, welke trends en ontwikkelingen zijn er gaande en aanstaande in de vestigingsplaatsvoorkeuren van bedrijven, wie moet zorg dragen voor het aanbod van werklocaties en welke voor- en nadelen kleven er aan praktisch stedelijk ontwikkelingsbeleid van bedrijfslocaties? Deze vragen staan centraal in de masterclass 'Ontwikkeling van bedrijventerreinen en vastgoed'. Aan de hand van praktijkgericht en state-of-the-art onderzoek gaan we in op de tien meest actuele vragen die de institutionele factoren en de spanningen van de huidige planningspraktijk in beeld brengen. Daarna passen we de tien vragen toe op casestudies in de eigen stad of regio. Het doel van de opdracht is om inzicht te verkrijgen in de huidige lokale (eigen) planning van bedrijventerreinen en de herstructureringsopgave van verouderde bedrijventerreinen daarbinnen, en het formuleren van concrete ontwikkelings-strategieën om bedrijventerreinen daadwerkelijk op de schop te nemen.

Kerndocent:
prof. dr. Frank van Oort
met medewerking van:
drs. Han Olden, dr. Erik Louw en dr. Cees Jan Pen
Resultaten: aan het eind van de masterclass:

* heeft u kennis van de belangrijkste institutionele processen die bedrijfslocatie planning sturen op verschillende schaalniveaus;
* heeft u inzicht in de vestigingsplaatsvoorkeuren van bedrijven en hun realisatiekans voor nu en in de toekomst;
* heeft u inzicht in de succes- en slaagfactoren van herstructurerings- en transformatie-opgaven van werklocaties in het algemeen en voor uw eigen stad of regio;
* heeft u concrete ontwikkelingsstrategiën geformuleerd voor bedrijventerreinen in uw eigen stad of regio;
* heeft u inzicht in de noodzaak tot een cultuuromslag in denken over bedrijventerrein planning als gevolg van de naderende vervangingsmarkt in plaats van een uitbreidingsmarkt. Doelgroep:
Beleidsambtenaren van gemeenten (afdelingen EZ, RO en projecten), provincies, regio's en stedelijke netwerken (regiefunctie), VNG, ontwikkelingsmaatschappijen en vastgoedontwikkelaars. Duur:
2 dagen
Data:
26 november en 9 december 2008