Senternovem


07-11-2008 | Nog drie weken tot start `Week van de Bodem'

Initiatief roept op tot bewuster bodemgebruik

Van woensdag 26 november tot en met woensdag 3 december vindt de `Week van de Bodem' plaats. Deze week wordt georganiseerd door het initiatief Bewust Bodemgebruik. Bij dit maatschappelijk initiatief zijn verschillende partijen betrokken vanuit de publieke en private sector. Het initiatief heeft als doel bewuster gebruik van de bodem verder te stimuleren.

De bodem speelt immers een cruciale rol bij het oplossen van maatschappelijke thema's, zoals klimaat en energie, de inrichting van ons land en het gebruik van natuurlijke bronnen. De week vindt op verschillende locaties binnen Nederland plaats.

2008 is door de VN uitgeroepen tot het `Internationale Jaar van de Planeet Aarde'. Gedurende het hele jaar heeft Bewust Bodemgebruik verschillende initiatieven ondersteund. Deze komen bijeen in de `Week van de Bodem'. Gedurende deze week zijn er verschillende bijeenkomsten waarin deze initiatieven aan bod komen.

Voor wie?
De `Week van de Bodem' wordt georganiseerd voor mensen die zich beroepsmatig met bodem, in de breedste zin van het woord, bezighouden. Zij kunnen zich aanmelden via www.bewustbodemgebruik.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de week zelf, het initiatief Bewust Bodemgebruik, de betrokken partijen en de ambassadeurs van het initiatief.

Enkele highlights
Op woensdag 26 november opent minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de week. Zij gaat in op de activiteiten van LNV op het terrein van duurzaam bodemgebruik en geeft haar visie op het belang van bewust en duurzaam bodemgebruik voor de beleidsterreinen voedsel, groen & landgebruik, klimaat & energie en natuurlijke bronnen.

Deze dag wordt ook de `Bodemspiegel' gepresenteerd. Dit document weerspiegelt, samen met de bevindingen van vier denktanks (op de thema's klimaat, energie, inrichting en natuurlijke bronnen), de maatschappelijke beleving van bewust bodemgebruik.

Minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) sluit de `Week van de Bodem' officieus af op maandagavond 1 december. Tijdens deze avond krijgt zij enkele urgentiepunten overhandigd. De urgentiepunten vormen samen met de bodemspiegel en een, in een later stadium te ondertekenen bestuurlijk bodemconvenant tussen VROM, IPO, VNG en Unie van Waterschappen, een drieluik op basis waarvan duurzaam bodembeheer in de context van de genoemde maatschappelijke opgaven mogelijk wordt.

De week eindigt met de 20e editie van het symposium `Bodem Breed' op 2 en 3 december. Tijdens dit symposium komen verschillende zaken met betrekking tot de bodem en bodemgebruik aan bod.

Bron

Persbericht SenterNovem, 6 november 2008.