Gemeente Maastricht

Stedenbouwkundige invulling locatie Palace gepresenteerd

In samenwerking met Wiel Arets Architects heeft de gemeente Maastricht voor de locatie Palace in Wijck een nieuw stedenbouwkundig plan ontwikkeld. Het gaat om het gebied tussen de Wycker Brugstraat, Lage Barakken, Bourgognestraat en Wycker Grachtstraat. In het bouwprogramma zijn de volgende onderdelen opgenomen:


* nieuwe bebouwing op de hoek Bourgognestraat/Lage Barakken bestaande uit een vijftal bouwblokken met hierin 54 urban studios (kleine, gemeubileerde lease studio's);
* een binnengebied met acht vrijstaande herenhuizen. Het nieuwe binnengebied wordt openbaar gebied, toegankelijk voor voetgangers;
* bouw van een hotel met 97 kamers met behoud van de Palace-gevel als voorgevel;
* 2-laagse ondergrondse parkeergarage op de hoek Bourgognestraat/Lage Barakken met een capaciteit van 170 plaatsen.

Al langere tijd is het de wens van de gemeente Maastricht om de locatie Palace (voormalige bioscoop) én de directe omgeving opnieuw in te richten. In de vorige eeuw ontstond er veel kleinschalige bedrijvigheid in dit bouwblok in Wijck. Hierdoor werd het blok aan de binnenzijde volgebouwd met industriële gebouwen. De buitenkant kreeg publieksgerichte functies. Momenteel zijn de meeste werkplaatsen verdwenen en ook de bioscoop is gesloten. Het bouwblok staat sindsdien leeg, heeft een slechte uitstraling, maar biedt tegelijkertijd mogelijkheden om te herontwikkelen en op die manier een positieve impuls te geven aan het Wyckse stadsbeeld.

Omdat het huidige bestemmingsplan de vestiging van een hotel niet toestaat is een bestemmingsplanwijziging nodig. Om het plan te kunnen realiseren zal het college van burgemeester en wethouders begin 2009 een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding nemen.

Op woensdag 26 november is tussen 18.00 en 21.00 uur een informatieve inloopbijeenkomst gepland voor belangstellenden in Hotel Beaumont, Wycker Brugstraat 2.