Tweede Kamer der Staten Generaal

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, opent op woensdag 26 november 2008 om 9.00 uur een driedaagse conferentie over Veilig Moederschap (Parliamentarians take action on maternal and newborn health). Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden woont op woensdagmiddag 26 november de interparlementaire conferentie bij.

De conferentie heeft plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer van woensdag 26 november tot en met vrijdag 28 november 2008 en wordt georganiseerd in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Interparlementaire Unie (IPU). Genodigden zijn onder andere parlementariërs en vertegenwoordigers van organisaties van de Verenigde Naties uit 65 landen.

In 2000 verbond de internationale gemeenschap zich aan acht Millenniumdoelen tegen armoede en vóór ontwikkeling. Het doel van deze conferentie is mondiale politieke bewustwording om kinder- en moedersterfte (Millenniumdoelstellingen 4 en 5) terug te dringen en het opzetten van mondiale strategische netwerken. Dit moet leiden tot concrete stappen die parlementariërs in hun thuisland kunnen zetten om bijvoorbeeld verhoging van het budget voor veilig moederschap te realiseren of beleidswijzigingen door te voeren.

De deelnemende parlementariërs leggen tijdens de conferentie een werkbezoek af. Diverse Nederlandse NGO's en bedrijven geven een toelichting op hun visie en inzet op veilig moederschap wereldwijd. De ministers van Ontwikkelings-samenwerking en Volksgezondheid, Welzijn en Sport leveren een bijdrage.