Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 19 november 2008

Kloof rechtsvergelijkende theorie en praktijk nog groot

Inaugurele rede Maurice Adams over het dichten van de kloof

Vergelijking van verschillende rechtsstelsels is een populaire vorm van juridisch wetenschappelijk onderzoek. Toch bestaat tussen de rechtsvergelijkende theorie en het onderzoek in de praktijk nog altijd een kloof, betoogt hoogleraar Encyclopedie van het recht Maurice Adams. In zijn inaugurele rede op 26 november schetst hij methodologische inzichten om die kloof te dichten.

De rechtsvergelijking wordt de laatste jaren steeds meer toegepast in het rechtswetenschappelijk onderzoek. Zo bleek onlangs dat 43% van de juridische proefschriften in Nederland gebruik maakt van de rechtsvergelijking als methode van onderzoek, waarbij twee of meer rechtsstelsels worden vergeleken. Toch is het opvallend dat er tussen de rechtsvergelijkende theorie en de praktijk nog altijd een kloof bestaat: over de methode wordt weliswaar veel gesproken, maar in de toepassing blijkt er nog weinig methodologisch bewustzijn. Hoogleraar Encyclopedie van het recht Maurice Adams komt in zijn inaugurele rede aan deze tekortkoming tegemoet door van de praktijk naar de theorie te werken. Aan de hand van twee voorbeelden uit de praktijk van het rechtsvergelijkende onderzoek ontwikkelt hij een aantal methodologische inzichten die van belang zijn voor de rechtsvergelijkende onderzoeker. De voorbeelden hebben betrekking op de motiveringspraktijk van de hoogste rechter enerzijds, en de regulering van euthanasie anderzijds. In beide gevallen gaat het om onderzoek waarbij Adams zelf betrokken is geweest.

Het thema van deze rede past binnen het werk van de Research Group for Methodology of Law and Legal Research, verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Doel van de Research Group is het bevorderen en zelf doen van onderzoek naar de methodologische aspecten van rechtspraak, wetgeving en rechtswetenschappelijk onderzoek.

Maurice Adams (1964) studeerde aan de Universiteiten van Maastricht, Leuven en Oxford. Tussen 1997 en 2007 was hij aan de Universiteit Antwerpen verbonden als professor voor grondslagen van het recht. Sinds 2007 werkt hij aan de Universiteit van Tilburg als hoogleraar Encyclopedie van het recht. Hij is ook nog deeltijd hoogleraar voor rechtsvergelijking aan de Universiteit Antwerpen. Adams' wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar de grondslagen van het recht (met name de relatie tussen recht en politiek), de rechtsvergelijking en naar methodologische vraagstukken met betrekking tot het recht en het rechtswetenschappelijk onderzoek. Behalve een groot aantal artikelen, publiceerde hij recentelijk onder meer Recht en democratie ter discussie (Universitaire Pers Leuven, 2006, 312 p.) en Euthanasia and Law in Europe (Oxford, Hart Publishing, 598 pp., samen met John Griffiths en Heleen Weyers). Binnenkort verschijnt onder zijn redactie (samen met N. Huls en J. Bomhoff) The Legitimacy of Highest Courts' Rulings (TMC Asser Press, 478 p.).